Svet

Kitajska preizkusila "nevidno" brezpilotno letalo

STA/M.J.
22. 11. 2013, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je danes sporočila, da je prvič uspešno preizkusila brezpilotno letalo, ki je za radarje nevidno. Preizkus letala z imenom Oster meč so opravili v Chengduju, so poročali kitajski mediji, ki jih povzema britanski BBC.

Zajem zaslonske slike

"Uspešen testni let kaže, kako je država znova zmanjšala zaostanek v letalskih silah za zahodnimi državami," je zapisal državni dnevnik China Daily.

Hongkonški South China morning post pa je k poročilom o preizkusu dodal še, da je Kitajska s tem postala četrta država, ki je osvojila to tehnologijo po Veliki Britaniji, Franciji in ZDA.

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija t. i. stealth tehnologijo, zaradi katere imajo letala nejasno sliko na radarjih in jih je težko zaznati. Predstavila je že dva "nevidna" lovca J-20 in J-31.

Razvila pa je že tudi tehnologijo brezpilotnih letal. Septembra je eno preletelo sporne otoke v Vzhodnem kitajskem morju, ki si jih lastita z Japonsko.

To je v Tokiu povzročilo pravcat preplah in japonske oblasti so napovedale, da bodo sestrelile vsako brezpilotno letalo, ki se bo pojavilo v japonskem zračnem prostoru. Kitajsko obrambno ministrstvo pa je odgovorilo, da bodo kaj takega razumeli kot vojno dejanje.