Svet

Število žrtev zrušenja supermarketa v Latviji raste

STA
22. 11. 2013, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zrušenju strehe nakupovalnega centra v Latviji je v četrtek po zadnjih podatkih umrlo najmanj 25 ljudi, med njimi so najmanj trije reševalci. Ranjenih naj bi bilo 35 ljudi, natančno število pogrešanih pa ni znano, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Po prvih navedbah se je del strehe raztreščil na površini 500 kvadratnih metrov, stavba supermarketa pa naj bi se nato sesula kot hišica iz kart.

Kot morebiten vzrok nesreče omenjajo gradbena dela na stavbi, ki so jo zgradili pred dvema letoma. Po nekaterih navedbah, naj bi na strehi urejali vrt. Omenjajo tudi možnost, da bi lahko eksplodiral kotel za ogrevanje.

Reuters


Del strehe se je zrušil v četrtek malo pred 18. uro, ko je bilo v supermarketu veliko nakupovalcev. 20 minut kasneje se je porušil še drugi del strehe, pri tem pa so pod ruševinami ostali ujeti tudi reševalci, ki so prihiteli na pomoč.

Latvijski notranji minister Rihards Kozlovskis je dogodek označil za "tragičen in črn dan v zgodovini Latvije", premier Valdis Dombrovskis pa je sklical krizno sejo vlade. Bolnišnice v Rigi so pozvale k darovanju krvi.

Reuters

Policija je proti lastniku supermarketa, verigi Maxima, sprožila preiskavo, domnevno, ker naj bi se prepozno odzval na opozorila.