Svet

Vdrli v ameriško vlado

19. 11. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred nekaj dnevi so iz FBI-ja sporočili, da je hekerska skupina Anonymous vdrla v več zavarovanih računalnikov in ukradla tajne podatke. Napad na strani se je začel že pred približno letom dni, do podatkov pa so imeli dostop še pred kakšnim mesecem. Hekerji naj bi vdrli v ministrstvo za energetiko, zdravje in še nekaj drugih agencij.

Celo pri FBI so priznali, da ne vedo točnega števila vdorov. So pa potrdili, da so vzeli podatke od vsaj 104.000 zaposlenih in vdrli v 2000 bančnih računov. Pri FBI so novico objavili ravno na dan, ko so obsodili Jeremyja Hammonda, aktivista in hekerja skupine Anonymous, na 10 let zapora.

Slednji je dejal, da je pričakoval visoko kazen, saj je vedel, da želi vlada preko njega sporočiti ostalim hekerjem, kaj se jim lahko zgodi. Anonymous zase trdijo, da so politični aktivisti, ki želijo razkriti politično in gospodarsko korupcijo ter kaznovati vpletene. Delujejo nenasilno, s svojimi akcijami pa se ne okoriščajo, temveč jih razkrivajo javnosti. Jeremy je še dodal, da so ga agentje FBI-ja poskušali prisiliti, da bi priznal še vdore v tuje vladne strani, povedal pa je tudi, da so ga poskušali prepričati, da bi to delal zanje.