Svet

Med volitvami eksplodirala bomba

STA / S.R.
19. 11. 2013, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nepalci danes drugič po koncu desetletne državljanske vojne leta 2006 volijo parlament, ki bo na prvem mestu služil kot ustavodajna skupščina. Pred volitvami je himalajsko državo pretreslo več nasilnih dejanj, za katerimi stojijo nasprotniki volitev. Nasilje je zaznamovalo tudi današnji dan.

Reuters

Nekaj ur po odprtju volišč je namreč v prestolnici Katmandu odjeknila eksplozija bombe, v kateri so bile ranjene tri osebe. "Bomba je eksplodirala danes ob 10. uri v četrti Botebahal. Trije ljudje, med njimi otrok, so bili ranjeni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik policije Ganesh K. C.

Dodal je, da je bomba eksplodirala, ko jo je na cesti pobral osemletni deček, misleč, da gre za igračo. Ob eksploziji je deček dobil poškodbe roke in obraza, drugi dve osebi pa sta bili lažje ranjeni.

Nepalski premier Khilraj Regmi je sicer v nedeljo v televizijskem nagovoru volivce pozval, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu in naj glasujejo brez strahu, saj je vlada po njegovih besedah zavezana vsem državljanom zagotoviti varnost, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nepal je vse od konca vojne, ki so jo sprožili maoistični uporniki - ti so nato vstopili v politično življenje - v primežu notranjepolitičnih bojev. To stanje preprečuje sklenitev mirovnega procesa in pripravo nove ustave, kar je maja 2012 vodilo v razpad prve ustavodajne skupščine.

Pred današnjimi volitvami so se v državi okrepili protesti njihovih nasprotnikov, na čelu katerih so privrženci skrajnega krila maoistične stranke. Skupaj volitve bojkotira 33 strank, ki trdijo, da te ne morejo potekati pod začasno vlado premiera Regmija, ki je tudi predsednik vrhovnega sodišča.

V državi so se v zadnjih tednih vrstili nasilni incidenti. Politike so napadali s kamenjem, pa tudi s strelnim orožjem, nasilje je terjalo tudi smrtno žrtev. Policija je aretirala več kot 270 ljudi.

Na volitvah se za sedeže v 601-članski skupščini poteguje več kot 100 strank. Pred volitvami je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon nepalsko vlado in stranke pozval, naj volitve potekajo mirno. Volitve spremlja 50-članska delegacija pod vodstvom nekdanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja.