Svet

Župan se je drl na ljudi, zbil starejšo žensko

STA / S.R.
19. 11. 2013, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mestni svet Toronta je v ponedeljek razvpitemu županu Robu Fordu odvzel še dodatna pooblastila, tako da je ta zdaj župan le še po nazivu. Kljub temu Ford, ki je priznal, da je užival mamila in vozil pijan, vztraja na položaju, napoveduje tožbe in prihodnje leto tudi boj za ponovno izvolitev.

Reuters

Seja mestnega sveta, ki je bila odprta za javnost, je bila bolj podobna cirkuški predstavi kot resnemu delu izvoljenih predstavnikov mesta z 2,7 milijona prebivalcev. Ford se je namreč drl na ljudi, ki so kričali nanj, vmes pa je celo planil v množico, pri čemer je zbil na tla starejšo mestno svetnico.

Mestni svet je kljub cirkuški atmosferi Fordu odvzel 60 odstotkov proračuna in dovolil osebju, da se preseli v urad namestnika župana. Že v petek so Fordu odvzeli druga pooblastila in ostalo mu je le to, da se še vedno ponaša z naslovom župana in zastopa mesto na uradnih dogodkih.

Mestni svet bi ga zelo rad odstranil s položaja, vendar tega po zakonu ne more storiti, dokler Ford ne bo obsojen za kaznivo dejanje.

Meščanom Toronta se je zgodba sprva zdela zabavna in priljubljenost Forda je v anketah celo narasla. A zdaj ga počasi zapuščajo tudi volivci iz predmestij, ki so ga pred tremi leti izvolili v mestno hišo, da bi znižal porabo.

Ford se tudi v ponedeljek ni predal in je napovedal tožbe proti ukrepom mestnega sveta, ki ga je obtožil državnega udara. Obljubil je tudi, da se bo prihodnje leto ponovno potegoval za položaj župana. Nasprotnike je obtožil, da se ga skušajo znebiti, ker želi končati njihovo zapravljanje javnega denarja.

Ford je že v petek grozil s sodiščem, obenem pa je skrušeno priznal, da razume odločitev svetnikov. "Če bi imel sam takšnega župana, kot sem jaz, bi mu tudi vzel pooblastila," je dejal.

V četrtek je zanikal obtožbe, da je sodelavki ponujal oralne spolne odnose, a hkrati priznal, da je vozil avtomobil v pijanem stanju.

V javnost so prišli še posnetki pijanega župana, ki grozi s pobijanjem nasprotnikov, 44-letni Ford je po nekaj mesecih zanikanja priznal tudi kajenje cracka, a šele, ko je policija sporočila, da ima posnetek, ki ga bodo uporabili v sodnem postopku proti županovemu sodelavcu.