Svet

Grozi nova katastrofa v jedrski elektrarni Fukušima

STA/M.J.
18. 11. 2013, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delavci v jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, so danes začeli odstranjevati gorivne palice iz četrtega reaktorja, poročajo tuje tiskovne agencije. To je zelo zahteven in nevaren postopek, ki pa je nujen za stabilizacijo razmer v elektrarni, poudarjajo strokovnjaki.

Reuters

Iz bazena za shranjevanje odstranjujejo uranove in plutonijeve gorivne palice, ki so med seboj povezane. V bazenu je 1500 skupkov palic in celotna operacija odstranjevanja naj bi trajala več kot leto dni. Odstranili bodo 1331 uporabljenih skupkov in 202 neuporabljena.

Odstranjevanje poteka s pomočjo velikega, daljinsko vodenega žerjava, ki ga spustijo v bazen in nanj pripnejo palice ter jih takoj dajo v posebne potopljene zabojnike.

91 ton težke zabojnike bodo nato dvignili iz bazena ter jih s posebnim vozilom prepeljali v drug, varnejši bazen, oddaljen kakih sto metrov.

Strokovnjaki opozarjajo, da morajo biti zabojniki vodotesni, da palice ne pridejo v stik z zrakom, saj bi to lahko vodilo v pregrevanje in celo kontaminacijo.

Tovrstni postopki so običajni pri razgradnji nukleark, a zaradi nesreče so razmere v Fukušimi precej bolj zapletene.

Strokovnjaki opozarjajo tudi, da bi lahko morebitni spodrsljaji v celotni operaciji povzročili občutno poslabšanje razmer. Odstranitev gorivnih palic je nujna, saj je bazen po ocenah strokovnjakov nestabilen.

Zaradi cunamija so marca 2011 prenehali delovati hladilni sistemi v elektrarni, to pa je povzročilo, da se je sredica deloma stalila.

Med nesrečo četrti reaktor zaradi vzdrževalnih del ni deloval, a nabiranje vodika je sprožilo eksplozijo, ki je povzročila poškodbe na reaktorski zgradbi.

Celotna razgradnja jedrske elektrarne Fukušima naj bi trajala več desetletij, v zadnjih mesecih pa so od tam poročali o številnih težavah, med drugim o uhajanju radioaktivne vode in napakah zaposlenih.