Svet

Ponovljene lokalne volitve minile mirno

STA / S.R.
17. 11. 2013, 21.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ponovljene lokalne volitve na severu Kosovske Mitrovice so se brez incidentov končale ob 19. uri z zaprtjem treh volišč, na katerih so glasovanje ponovili zaradi nasilja na volitvah 3. novembra. Glasovalo je lahko nekaj več kot 23.000 upravičencev. Do 18. ure je po podatkih Državljanske pobude Srbska glasovalo 21,12 odstotka volivcev.

Reuters.

Glasovnice današnjih volitev bodo po navedbah osrednje volilne komisije prešteli v centru za štetje glasov v Kosovskem Polju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kandidat za župana severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić iz Državljanske pobude Srbska je dejal, da je na današnjih ponovljenih volitvah do 18. ure glasovalo 21,12 odstotka od nekaj več kot 23.000 volilnih upravičencev oziroma 4938 volivcev. Po njegovih besedah na voliščih ni prišlo do incidentov, prav tako ni bila prijavljena niti ena nepravilnost.

Ob tem je Pantić izrazil zadovoljstvo z volilno udeležbo in se zahvalil vsem volivcev za oddajo glasov navkljub "pritiskom in grožnjam", ki so jih doživljali na volitvah 3. novembra.

Ponovljene volitve so potekale pod strogimi varnostnimi pogoji. Poleg pripadnikov kosovske policije in misije Eulex so bili pred volišči prisotni tudi pripadniki civilne zaščite, v mestu pa je bilo videti tudi več vozil Kforja. Ljudi, ki bi zagovarjali bojkot volitev, na ulicah danes ni bilo. Prebivalci severne Mitrovice so izbirali med petimi kandidati za župana.

Do ponovnega glasovanja pa je prišlo zaradi nasilja na treh voliščih na severu Mitrovice na dan volitev 3. novembra. Takrat so na ta volišča vdrli srbski skrajneži, ki so pozivali k bojkotu volitev in uničevali volilni material.