Svet

19-letnica nikdar ne bo mogla imeti otrok

S.R.
15. 11. 2013, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska najstnica ima nenavadno težavo. Nedavno so ji med rutinskim zdravniškim pregledom odkrili, da se je rodila brez vagine oziroma brez reproduktivnih organov nasploh.

Facebook

Danes 19-letna Jacqui Beck je bila pri 17-ih letih na rutinskem pregledu, kjer je omenila, da še pri teh letih nima menstruacije. Testi so pokazali sindrom MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser), genetsko stanje, ki v praksi pomeni, da se je rodila brez reproduktivnih organov. Tako nima maternice, vagine in materničnega vratu. Ambulanto je zapustila v solzah, saj nikdar ne bo mogla imeti otrok oziroma menstruacije nasploh. Seveda je bila Jacqui sprva zelo jezna in se je počutila, kot da ni prava ženska, nato pa se je s stanjem sprijaznila. 

Verjeli ali ne, to stanje sploh ni tako redko in prizadene eno žensko na 5000, povzroči pa, da se vagina in maternica ne razvijeta, oziroma se ne razvijeta popolnoma. Motnja ni nujno dedna, saj se pojavi tudi pri otrocih v družinah, kjer nihče nikdar ni imel sindroma MRKH. Stanje ponavadi odkrijejo, kadar ženske nimajo menstruacije do 16. leta, ali pa poskusijo s spolnimi odnosi.

Stanje je sicer neozdravljivo, a imajo ženske s tem sindromom kar nekaj možnosti. Z operacijo jim lahko ustvarijo ali razširijo vagino, da imajo lahko spolne odnose. Lahko jim tudi kirurško odstranijo jačeca, jih oplodijo in vstavijo v nadomestno mater.

Tudi Jacqui se je sčasoma sprijaznila s svojim stanjem. Je zelo romantična in v tem, da je nekdo z njo kljub njenemu stanju vidi največji test, ki ji bo sčasoma pomagal najti pravega moškega.

Facebook