Svet

Iz zapora pobegnilo več kot tisoč zapornikov

STA / J.P.
28. 7. 2013, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz zapora v Bengaziju na vzhodu Libije je v soboto pobegnilo več kot tisoč zapornikov. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, je v zaporu al Kveifija izbruhnil upor, ki so ga zaporniki izkoristili za pobeg.

Wikipedia
Upor v zaporu al Kveifija

Pazniki so med uporom ubili tri jetnike, vendar je zapornikom uspelo prevzeti nadzor nad zaporom ob pomoči okoliških prebivalcev, ki zahtevajo odstranitev jetnišnice iz svoje soseske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki obtožujejo politične stranke, da manipulirajo z libijskimi milicami, da služijo njihovim interesom, še poroča dpa.

Proteste, ki so pripeljali do množičnega pobega, je sprožil petkov uboj uglednega protiislamskega aktivista Abdela Salama al Mesmarija v Bengaziju. V drugih delih mesta sta bila ubita še policist in vojak.

Več sto protestnikov je v Tripoliju vdrlo in razdejalo prostore Stranke pravice in izgradnje, političnega krila Muslimanske bratovščine. Podprli so tudi šotore, ki so jih privrženci bratovščine postavili na osrednjem Trgu mučenikov. Jezna množica se je spravila tudi na prostore salafistične stranke al Vatan.