Svet

Rekordi malega princa

Črt Kaker
24. 7. 2013, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ponedeljek, malo po 21. uri, je svet obšla novica o rojstvu najbolj pričakovanega otroka tega leta.

Reuters
Naslovnice britanskih časnikov.

Princ William je bil ob Kate ves čas poroda in je ob rojstvu osebno obvestil kraljico Elizabeto in očeta, princa Charlesa, ki je ob tem dejal: »To je neverjetno poseben trenutek za Williama in Kate, sam pa sem neizmerno ponosen in komaj čakam, da lahko vidim vnuka.« Ob rojstvu se je po vsej Veliki Britaniji in celotnem Commonwealthu začelo veliko slavje.

Vendar pričakovanj glede kraljevega otroka še vedno ni konec. Množice se še vedno zbirajo pred kraljevo palačo in bolnišnico, kjer nestrpno pričakujejo objavo otrokovega imena, ki so mu nekateri britanski mediji že nadeli ljubkovalni imeni Princ X in Princ 310 milijonov.

Za nasledstvo britanske krone je prehitel mlajšega brata princa Williama, Harryja.

Tako je mali princ še pred rojstvom uspel doseči svojevrsten rekord, saj je s prodajo raznih spominkov, oglaševanjem in pozornostjo svetovnih medijev trgovcem ustvaril kar 310 milijonov funtov dobička ali – preračunano v evre – skoraj 350 milijonov, kar je 150 milijonov več kot ob poroki Williama in Kate. Bogato služijo tudi stavnice, kjer lahko stavimo na izbor imena, trenutno najbolje kaže Jamesu. Treba pa je dodati, da so ob rojstvu Princa Williama njegovo ime oznanili teden dni po rojstvu, tako da se nam obeta še nekaj nestrpnih dni čakanja.

Mali princ je hkrati povsem premešal štrene, saj se je vrinil na tretje mesto v liniji za nasledstvo britanske krone in tako prehitel mlajšega brata princa Williama, Harryja, ki je tako padel na četrto mesto. Odleglo je tudi članom angleškega parlamenta, saj tako ne bo treba spreminjati stoletja starega kraljevega nasledstvenega zakona, kar bi storili, če bi se rodila punčka in kot drugi otrok fantek, saj ima po sedaj veljavnem zakonu moški prednost pred žensko.