Svet

Zajeli ameriškega vojaka

STA / J.P.
20. 7. 2013, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA zadeve še niso komentirale.

Wikipedia
FARC

Kolumbijsko levičarsko uporniško gibanje Farc je v petek sporočilo, da so junija zajeli ameriškega vojaka, sedaj pa ponujajo njegovo izpustitev v znak zavezanosti mirovnemu procesu z vlado v Bogoti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Farc, ustanovljen leta 1964, je z okoli 8000 borci največja gverilska skupina v Kolumbiji.

Kot so sporočili na svoji spletni strani, so vojaka Kevina Scotta Sutaya zajeli 20. junija na jugu države. V zameno za njegovo izpustitev zahtevajo prihod človekoljubne misije Mednarodnega odbora Rdečega križa in bivšega senatorja Piedada Cordobe.

Čeprav ga imajo pravico zadržati kot vojnega ujetnika, so sprejeli politično odločitev, da ga izpustijo v duhu mirovnih pogajanj, ki od novembra lani potekajo na Kubi s ciljem končanja družbenega in vojaškega konflikta v državi, so sporočili.

V izjavi so še poudarili, da zajetje vojaka kaže na aktivno sodelovanje severnoameriških vojakov in plačancev v operacijah proti upornikom.

Mirovna pogajanja, ki so se začela novembra lani v Havani, so že četrti poskus v zadnjih 20 letih za dosego miru v tej južnoameriški državi.

Konflikt je v skoraj 50 letih zahteval 600.000 življenj, 15.000 ljudi je pogrešanih, razseljenih pa je 3,7 milijona ljudi.