Svet

Uničena umetnost

U. K.
20. 7. 2013, 07.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Človeštvo je revnejše za mojstrovine, ki so navduševale generacije, dajale navdih in so bile dokaz, da na svetu še zmeraj obstaja nekaj lepega.

Wikipedia
Slike so vredne preko 200 milijonov evrov!

Pred časom so iz Nizozemske galerije Kunsthal ukradli dela Picassa, Moneta, Matissea in vse sledi so vodile v Romunijo, kjer je romunska policija tudi aretirala tri osebe. A zgodba se tu ni končala, saj policisti niso našli slik.

V hiši enega od osumljencev so v peči našli pepel in ostanke, ki kažejo, da je mati osumljenca slike zažgala v peči. Policija tega še ni potrdila, saj še čakajo na izsledke analize, a je žal priznanje matere najverjetneje resnično.

Rop se je zgodil 16. oktobra 2012, nepridipravi pa so iz galerije ukradli sedem slik. Tatovi so ukradli Picassovo sliko:  Harlequin Head; Monetove: Waterloo Bridge, London in Charing Cross Bridge, Matisseovo: Reading Girl in White and Yellow; Gauguinovo: Girl in Front of Open Window; Meyer de Haanov samoportret in Freudovo: Woman with Eyes Closed.

Skupaj naj bi bile slike vredne vsaj 200 milijonov evrov, a so dejansko neprecenljive. Kot je dejal direktor galerije, da če bodo potrdili, da so bile slike zažgane, gre za dejansko zločin proti človeštvu. Podrobnosti zakaj so slike ukradli še niso znane in policija še ugotavlja, ali je šlo morda za naročilo kakšnega izjemno bogatega zbiratelja.