Svet

Hrano za otroke kuhali v posodah z insekticidi

STA / S.R.
18. 7. 2013, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po množični zastrupitvi s šolskim obrokom, ki je v Indiji terjala življenja 23 otrok, bodo morali odslej hrano najprej poskusiti vodje šol in kuharji. S tem želijo prepričati starše v varnost hrane, ki jo sedaj otroci zavračajo.

Reuters
Hrano bodo sedaj najprej morali poskusiti učitelji in ravnatelji.

V zvezi z incidentom, za katerega naj bi bili krivi insekticidi v hrani, oblasti iščejo pobeglo ravnateljico šole. Tisoči otrok zavračajo šolske obroke v revni državi Bihar na severovzhodu Indije in jih celo mečejo v smeti, potem ko je bilo torkovo kosilo usodno za 23 otrok, starih od štiri do 12 let. Še okoli 30 jih ostaja v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi rezultati preiskave so pokazali, da so bili za zastrupitev krivi insekticidi. Preiskovalci domnevajo, da so otrokom namenjeno hrano - jedli so lečo, riž in zelenjavo - kuhali v posodah, v katerih je bil pred tem shranjen insekticid za boj proti škodljivcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada v zvezni državi Bihar, ki velja za eno najrevnejših v Indiji, je v prizadevanjih, da bi starše prepričala v varnost hrane, v vseh lokalnih časopisih objavila navodilo ravnateljem šol in kuharjem, da morajo poskusiti hrano, preden jo ponudijo otrokom.

Vlade zveznih držav namreč vodijo enega največjih šolskih prehranjevalnih programov, ki vključuje okoli 120 milijonov otrok. Šolniki želijo z brezplačnimi obroki v državi, kjer je skoraj polovica otrok podhranjenih, med drugim spodbuditi obiskovanje šole. A zastrupitve s hrano so zaradi slabe higiene in hrane nizke kakovosti pogoste.

V okviru preiskave incidenta oblasti iščejo ravnateljico šole, kjer je prišlo do tragičnega dogodka, in njenega soproga. Oba naj bi bila na begu. Par je namreč šoli dobavljal hrano, policija pa je na njunem domu našla posode z insekticidi, zraven pa stročnice, zelenjavo in riž, namenjene za šolsko kosilo, še piše AFP.