Svet

Za požar ni bila kriva baterija

STA / S.R.
15. 7. 2013, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za požar, ki je v petek izbruhnil na parkiranem letalu Boeing 787 dreamliner etiopske letalske družbe Ethiopian Airlines na londonskem letališču Heathrow, niso bile krive baterije, kažejo prve ugotovitve preiskovalcev.

Reuters
Za požar na dreamlinerju ni bila kriva baterija.

"V tej fazi ni dokazov o neposredni vzročni zvezi" med baterijami in požarom, navaja poročilo. Britanska agencija za preiskavo letalskih nesreč (AAIB) je v soboto po zaključku prve faze preiskave dejala, da baterij zaenkrat ni mogoče kriviti za požar. "Letalo se trenutno nahaja v hangarju na Heathrowu," so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Preiskovalci so ugotovili, da je bila velika škoda zaradi vročine povzročena na zgornjem zadnjem delu trupa letala. Ob tem pa je jasno, da je škoda nastala daleč od dela letala, kjer se nahajajo baterije.

Ameriška zvezna uprava za letalstvo je medtem na Otok poslala svoje predstavnike, ki bodo zbirali podatke za lastno preiskavo.

V Ethiopian Airlines prav tako preiskujejo incident, zaenkrat pa ne razmišljajo o prizemljitvi dreamlinerjev. "Naši dreamlinerji bodo še naprej leteli," je poudaril tiskovni predstavnik družbe Hailu Teklehaimanot.

Januarja so letala 787 dreamliner po vsem svetu prizemljili zaradi težav z baterijami. V enem od incidentov, zaradi katerega so letalom prepovedali letenje, je požar izbruhnil na bateriji parkiranega dreamlinerja.

Boeing je kasneje v letala namestil nove baterije, lete z njimi pa so znova začeli opravljati aprila.

Črni oblaki so se nad "sanjskimi" jeklenimi pticami znova začeli zbirati v petek, ko je na enem od parkiranih primerkov v Londonu izbruhnil požar. Na isti dan se je moral drug dreamliner zaradi "tehničnih težav" vrniti na letališče v britanskem Manchestru.