Svet

EU Egipt poziva k čimprejšnji izvedbi volitev

STA/M.V.
14. 7. 2013, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Catherine Ashton je danes začasne oblasti v Egiptu pozvala k čimprejšnji izvedbi demokratičnih volitev. Ključnega pomena je po njenem prepričanju tudi narodna sprava, pri kateri mora sodelovati tudi islamistična Stranka za svobodo in pravičnost, so sporočili iz Bruslja.

Reuters

"Izjemno pomembno je, da se Egipt hitro vrne k legitimni vladi in demokratičnim strukturam, ki se bodo odzivale na demokratična in socialno-ekonomska pričakovanja Egipčanov," je v sporočilu zapisala Ashtonova in pri tem izpostavila nujnost čimprejšnje izvedbe volitev.

V imenu EU je tudi pozvala k dialogu v državi, ki bi vključeval vse strani, "zavezane demokratičnim načelom". Morali bi se skupaj dogovoriti o ustavi kot "trdnemu temelju združenega, demokratičnega in uspešnega Egipta". Uspeh pri tem je po njenih besedah pogojen s sodelovanjem vseh političnih akterjev, vključno s Stranko za svobodo in pravičnost, poitičnim krilom Muslimanske bratovščine.

Poleg tega je Ashtonova Egipt pozvala, naj prepreči politično motivirane aretacije in dovoli mirne proteste. Treba je ustaviti spolno nasilje, je še pozvala in izrazila obžalovanje zaradi uporabe nasilja in pretirane sile v zadnjih nemirih.

"Pred dvema letoma in pol so Egipčani zahtevali svobodo, dostojanstvo in socialno pravičnost. Želje po boljšem Egiptu so prav tako močne in nujne kot poprej," je še zapisala in dodala, da je zatorej nujno, da se strani dvignejo nad svoje interese in delajo za "odprt, demokratičen in reformiran Egipt".

Napetosti ne popuščajo

Začasni predsednik države Adli Mansur, ki ga je na položaj po odstavitvi Mohameda Mursija v začetku meseca imenovala vojska, je sicer napovedal pobudo za narodno spravo, pa tudi izvedbo volitev v roku pol leta. Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja tudi Mursi, pa zaenkrat zavrača sodelovanje v prehodni vladi.

K sodelovanju v njej jih je namreč povabil začasni premier Hazem al Beblavi, ki danes že drugi zaporedni dan vodi pogovore z ministrskimi kandidati. Položaj zunanjega ministra je po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena sprejel nekdanji veleposlanik Egipta v ZDA Nabil Fahmi, ki je v ZDA služboval med letoma 1999 in 2008, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri pogovorih o ministrski ekipi sodeluje tudi Mohamed El Baradej, ki je medtem danes prisegel kot podpredsednik, zadolžen za mednarodne odnose, so sporočili z začasnega egiptovskega predsedstva.

Napetosti v državi medtem še ne popuščajo. Tako podporniki kot nasprotniki odstavljenega Mursija so za ponedeljek pozvali k zborovanjem.

Muslimanske bratovščina bo tako nadaljevala s pozivi za njegovo vrnitev na položaj. Skupina liberalcev in levičarjev Nacionalna fronta rešitve pa namerava na zborovanju pozivati k uresničitvi načrta prehodnih oblasti, ki vključuje spremembo ustave in izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.