"Snowden ima dovolj podatkov, s katerimi lahko ameriški vladi v le minuti povzroči večjo škodo, kot jo je kdorkoli doslej v zgodovini ZDA," je za današnjo izdajo argentinskega časnika La Nacion zatrdil Glenn Greenwald.

"A to ni njegov cilj," je dodal novinar, ki je v britanskem časniku objavil niz prispevkov, ki temeljijo na dokumentih o ameriških nadzornih programih, ki so Washington spravile v veliko zadrego tudi pred svojimi zaveznicami. Snowden naj bi ljudi želel le opozoriti, da so podatki, za katere menijo, da so zasebni, zlorabile ameriške obveščevalne agencije.

Američan ima po Greenwaldovih besedah v posesti ogromno količino dokumentov. Tisoče je skril na različnih krajih po svetu. To naj bi bilo tudi njegovo življenjsko zavarovanje, je dejal Greenwald. Če se mu bo kaj zgodilo, bodo ti dokumenti objavljeni in to bi bila po ocenah novinarja za ZDA "najhujša nočna mora", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Snowden medtem ostaja brez dokumentov ujet na moskovskem letališču Šermetjevo, medtem ko Rusija čaka na njegovo uradno prošnjo za azil. ZDA sicer hočejo, da se Snowden vrne v državo, kjer bi mu sodili, Moskva pa zaenkrat izročitev zavrača.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklosti že nakazal, da bi Rusija Snowdnu lahko dala azil, vendar je hkrati tudi zahteval, da se mora Snowden zavezati, da ne bo škodoval ZDA.