Svet

V turških mestih znova spopadi med protestniki in policijo

STA/M.V.
14. 7. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V več turških mestih so v soboto znova potekali protivladni protesti, policija pa je proti udeležencem ukrepala s solzivcem in vodnimi topovi. O spopadih s policijo so poročali iz Carigrada, Ankare in Hataya. Protestniki so prek družabnih spletnih omrežij poročali o številnih ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Youtube

V Carigradu je policija s solzivcem in gumijastimi naboji ukrepala proti okoli tisoč protestnikom, ki so skušali vstopiti na osrednji trg Taksim in v park Gezi. Slednja sta bila junija prizorišči protivladnih protestov zaradi spornih načrtov o novi ureditvi prostora, kjer se nahaja park Gezi. Protesti so nato zajeli vso državo, v njih pa je umrlo pet ljudi.

Še zlasti bulvar Istiklal, ki vodi do Taksima, naj bi bil zavit v oblak solzivca. Poleg protestnikov so se pred posredovanjem policije prestrašeni razbežali tudi številni turisti, še poroča dpa.

Na fotografijah, ki jih je turška televizija Ulus TV objavila na svoji Facebook strani, je moč videti moške, oborožene z lesenimi palicami, ki so v bližini Taksima napadli novinarje in protestnike. Šlo naj bi za domnevne privržence konservativnega premiera Recepa Tayyipa Erdogana, ki si je v minulih tednih prislužil kritike na račun nasilnega obračunavanja s protestniki.

V Ankari naj bi bilo v posredovanju policije ranjenih sto ljudi. Blogerji so na internetu objavili pozive, da je treba poslati zdravnike v tamkajšnji park Kugulu.

Do sobotnih protestov je prišlo zaradi aretacije več protivladnih aktivistov, ki so jih oblasti medtem znova izpustile, sedaj pa jim grozi sojenje zaradi domnevne ustanovitve teroristične združbe, še poroča dpa.