Svet

Šef ameriških obveščevalcev, ki je zavajal javnost, ostaja na položaju

STA / A.M.
13. 7. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama še vedno podpira nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti in svojega nekdanjega svetovalca za protiterorizem Jamesa Clapperja, čeprav se je ta zlagal kongresu, ko je zanikal obstoj vohunskih programov.

Reuters

Clapper se je je s pozivi za odstop s položaja soočal leta 2011, zaradi napačne analize dogajanja v Libiji. Trdil je namreč, da bo libijski voditelj Moamar Gadafi zlahka opravil z uporniki. Kritike je doživljal tudi lani zaradi ocene, da je egiptovska Muslimanska bratovščina sekularna stranka.

Demokratski senator Ron Wyden iz Oregona je marca letos Clapperja na javnem zaslišanju vprašal, ali agencija za nacionalno varnost (NSA) zbira podatke o milijonih Američanov. Clapper je to zanikal. Na dodatno vprašanje je še dejal, da morda da, ampak povsem nenamerno in mimogrede. Tako Wyden kot Clapper sta takrat vedela, da se je direktor za obveščevalne dejavnosti zlagal, vendar Wyden tega ni smel javno povedati.

Kot član senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti je vedel za obstoj programov, ki jih je junija potem razkril nekdanji pogodbenik NSA Edward Snowden. Vendar o njih ni smel javno govoriti, ker je prisegel na molčečnost. Clapper se je za zavajanje potem pisno opravičil 21. junija predsednici odbora, demokratki iz Kalifornije Dianne Feinstein. Pismo je ostalo skrito javnosti do nacionalnega praznika 4. julij.

Člani senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti s Feinsteinovo na čelu so bili o vseh programih nadzora podrobno seznanjeni in Snowdenove objave jih niso niti najmanj presenetile. Clapper je v opravičilu senatorki zapisal, da je bilo to, kar je povedal marca, najmanj neresnično, kar mu je takrat padlo na pamet, da lahko pove na odprtem zaslišanju.

Za razliko od preteklih "kiksov" pa tokrat skorja nihče ne zahteva Clapperjevega odstopa. Niti Wyden, ki pravi, da so ga skrivni programi nadzora nad komunikacijami Američanov dolgo časa žulili. Feinsteinova niti ne želi komentirati opravičila, tiho pa je tudi republikanska opozicija.

Obama ga sedaj nikakor ne more zamenjati, ker bi to preusmerilo pozornost s trenutnega sovražnika številka ena, to je Snowdna. Clapperjeva odstavitev bi pomenila tudi posredno priznanje, da je to kar dela vlada morda narobe. Tega pa doslej ni storila nobena ameriška vlada.