Svet

Snowden bi ostal v Rusiji

STA / J.P.
12. 7. 2013, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Edward Snowden se je danes na moskovskem letališču Šeremetjevo srečal s 13 ruskimi borci za človekove pravice, odvetniki in drugimi predstavniki.

Reuters
Edward Snowden

Srečanje, ki se je začelo ob 15. uri po srednjeevropskem času, poteka za zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah novinarjev naj bi Snowden aktivistom sporočil, da želi zaprositi za azil v Rusiji. To naj bi storil zato, ker ne more priti v latinskoameriške države, ki so mu azil že obljubile, še poroča AFP.

Tiskovna predstavnica letališča Ana Zakarenkova je novinarjem potrdila, da se je srečanje začelo.

To naj bi storil zato, ker ne more priti v latinskoameriške države, ki so mu azil že obljubile, še poroča AFP.

Predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Tanja Lokšina je ob začetku srečanja objavila fotografijo Snowdna v majici, kako sedi za mizo, zraven njega pa sedita dve ženski.

AFP ob tem piše, da je Snowden na fotografiji, ki jo je na twitterju objavil izvršni direktor omenjene organizacije Kenneth Roth, videti dobro oblečen in zdrav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Snowdnu 1. julija ponudil azil, a le ob pogoju, če bo prenehal objavljati sporne informacije o ameriškem nadzoru.

Snowden je na moskovskem letališču od 23. junija, kamor je prispel iz Hongkonga. Ameriške oblasti so mu sicer v tem času razveljavile potni list.