Svet

V Egiptu bo počilo!

STA/M.J.
7. 7. 2013, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub napovedim, da bo za novega egiptovskega premiera že v soboto prisegel Mohamed el Baradej, se to ni zgodilo.

Reuters

Iz urada egiptovskega predsednika so pozno v soboto sporočili, da novi premier še ni izbran. Ameriški predsednik Barack Obama pa je v soboto zatrdil, da ZDA "niso povezane" z nobeno od političnih strani v Egiptu."Začasni predsednik Adli Mansur se je sestal z dr. el Baradejem, a za zdaj nihče bil uradno zaprošen za oblikovanje nove vlade," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal svetovalec egiptovskega predsednika Ahmed al Muslimani.

Dodal pa je, da je el Baradej "logična izbira" s seznama imen, o katerih razpravljajo, potem ko je vojska odstavila predsednika Mohameda Mursija in prevzela oblast v državi.

El Baradej je sicer za nemški tednik Der Spiegel dejal, da bi morala biti Muslimanska bratovščina vključena v politično prihodnost Egipta. "Nikomur ne bi smeli soditi brez prepričljivih razlogov. Z nekdanjim predsednikom Mursijem je potrebno ravnati dostojanstveno," je dodal.

Med razlogi za to, da el Baradej (še) ni bil imenovan za začasnega premiera, naj bi bilo nasprotovanje druge največje islamistične politične sile v Egiptu, stranke Nur, ki je sicer podprla odstavitev Mursija.


Imenovanje el Baradeja bi bila kršitev načrta, ki so ga politične in nacionalne sile dosegle z generalom Abdelom Fatahom al Sisijem, poveljnikom egiptovske vojske, so sporočili iz stranke Nur.

Ameriški predsednik Obama je medtem v pogovoru s člani sveta za nacionalno varnost dejal, da ZDA niso povezane z nobeno od političnih strani v Egiptu in da nobene ne podpirajo. Ob tem je obsodil nasilje, ki je v zadnjih dneh v Egiptu terjalo več deset življenj. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad politično polarizacijo v Egiptu.

Na polotoku Sinaj pa so danes v bližini mesta el Ariš oboroženci izvedli bombni napad na plinovod, poroča AFP. Podatkov o tem, kdo je napad izvedel, za zdaj ni.