Svet

Zaradi kajenja letno umre za celo mesto ljudi

STA / S.R.
5. 7. 2013, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Hrvaškem bodo prepovedali prodajo cigaret iz avtomatov in trgovcem onemogočili razstavljanje tobačnih izdelkov na prodajnih policah.

Na Hrvaškem bodo ukinili avtomate za nakup cigaret.

Hrvaška vlada je predlagala ostrejša določila zakona o omejitvi uporabe tobačnih izdelkov, da bi poskusila znižati število kadilcev med mladimi. Na Hrvaškem vsako leto zaradi posledic kajenja umre 10.000 ljudi.

Minister za zdravje Rajko Ostojić je na četrtkovi seji vlade poudaril, da je kajenje v preteklih desetletjih prehodilo pot od družbeno sprejemljivega obnašanja do vodilnega vzroka smrtnosti.

"Letno na Hrvaškem zaradi posledic kajenja umre mesto velikosti Makarske, torej več kot 10.000 ljudi," je opozoril Ostojić. Spomnil je, da letno v svetu umre pet milijonov kadilcev, več kot 600.000 oseb pa premine tudi zaradi pasivnega kajenja.

Dodal je, da je vsaka škatlica cigaret oglaševalsko sredstvo ter da so avtomati za cigarete "reklamni panoji", ki posredno oglašujejo tudi tobačno industrijo.

Za dodatne ukrepe proti oglaševanju tobačnih izdelkov so se odločili tudi, da bi znižali "impulzivne nakupe" cigaret ter zmanjšali privlačnost cigaret za mlade, posebej najstnike.

Trgovcem bodo po uveljavitvi zakona omogočili dvomesečno prehodno obdobje za prilagajanje zakonskim spremembam.

Omejevanje oglaševanja tobačnih izdelkov so napovedali le dva tedna po tistem, ko je hrvaški finančni minister Slavko Linić ostro napadel tobačno industrijo. Na njegovo zahtevo so spremenili zakon o trošarinah, da bi preprečil špekulativne zaloge in dodatni zaslužek proizvajalcev tobaka, ki so po njegovi oceni "okradli državni proračun".

Tobačna industrija je namreč pred vsakim zvišanjem trošarin v skladiščih zadržala večje zaloge cigaret, ki so imele znamke, na katerih so bile označene stare cene. Po podražitvi so jih prodajali po starih cenah do poteka zalog.

Linić je izračunal, da so na ta način od začetka leta zaslužili dobrih 13 milijonov evrov, v državno blagajno pa je priteklo za deset odstotkov manj denarja od trošarin, kot je bilo načrtovano.

Proizvajalci cigaret bodo morali v prihodnje pred podražitvami popisati vse cigarete v zalogi in v prodaji, na novih znamkah pa cene ne bodo več označene.