Svet

Tigri raztrgali in pojedli oskrbnika

Gorazd Suhadolnik
5. 7. 2013, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ostarelega oskrbnika živalskega vrta v Italiji so raztrgali tigri, ko jih je poskušal nahraniti. Njegova žena je lahko le nemočno opazovala neusmiljenost sestradanih zveri in moževo agonijo.

Arhiv
Alfa samec Samir je oskrbnika napadel izza hrbta.

72-letnega Maura Lagiarda so tigri napadli, ko je vstopil v njihov ograjeni prostor v nekdanjem živalskem vrtu blizu Torina. Med grozljivim napadom so ga odvlekli trideset metrov stran, njegova žena pa je nemočno opazovala dogajanje z druge strani kletke.

Ostanke telesa nesrečnega oskrbnika so pozneje našli ob pojišču divjih zveri.

Ostanke telesa nesrečnega oskrbnika so pozneje našli ob pojišču divjih zveri. Lagiard je z ženo sam skrbel za tigre od leta 2010, ko so zaradi gospodarske krize zaprli zavetišče, v katerem so živeli. Par je živel v avtodomu ob zavetišču.

Upokojeni oskrbnik je bil 'povsem neustrašen' in 'predan' divjim mačkam, poročajo italijanski mediji.

Arhiv
Prizorišče tragične nesreče

V torek zvečer je odšel v kletko s tigri, da bi jih nahranil s kokošjim mesom. Nenadoma ga je izza hrbta napadel alfa samec Samir, pridružila pa sta se mu še dva tigra. Pet pred kratkim skotenih lačnih mladičev je s strani opazovalo napad. Ostarelega oskrbnika so zvlekli na odprt prostor, ga raztrgali na koščke ter jih pojedli. Ko je Lagiardova žena Carla slišala obupane krike, je poklicala prvo pomoč. Reševalci so po prihodu potrebovali še pol ure, da so lahko prišli do razkosanega trupla.

Lagiard je z ženo sam skrbel za tigre od leta 2010, ko so zaradi gospodarske krize zaprli zavetišče, v katerem so živeli. Par je živel v avtodomu ob zavetišču.

Tigra, ki je prvi napadel, je imel Lagiard najraje, čeprav ga je pred dvema letoma že napadel in je takrat oskrbnik okreval šele po osmih mesecih zdravljenja. Lagiard je za napad okrivil sebe, rekoč, da je tigra vznemiril vonj njegove kolonjske. Niti po usodnem torkovem napadu Carla Lagiard ni želela obsojati tigrov. »Moj mož in Samir se nista ujela. Če bi šla k njim jaz, se to ne bi zgodilo,« je dejala.

Arhiv
Sestradani tigri nesrečnega italijanskega ljubitelja divjih mačk

Toda sosedje so povedali, da so bile živali podhranjene in napadalne. Hrano so dobivale le dvakrat na teden.

Lagiarda sta bila od nekdaj velika ljubitelja divjih mačk. Najprej sta jih imela na ogromnem vrtu svoje vile v predmestju Torina. Zaradi težav s sosedi sta se morala odseliti, gostoljubje pa jima je ponudil lastnik živalskega zatočišča, ki jima je ponudil svoj park.

Tigra, ki je prvi napadel, je imel Lagiard najraje, čeprav ga je pred dvema letoma že napadel in je takrat oskrbnik okreval šele po osmih mesecih zdravljenja.

Skrbnik iz zatočišča je povedal, da je bil Lagiard zelo prepričan o sebi. »Nikoli ni skrbel za svojo varnost. Vstopil je v njihov prostor, jim dal hrano in zapustil kletko.«

Leta 2010 so morali zaradi finančnih težav zavetišče zapreti. V njem so ostali le Lagiardovi tigri in en leopard. Par je še naprej ljubeče skrbel zanje, vendar je lokalne prebivalce čedalje bolj skrbelo zaradi ostarelosti Lagiardovih in podhranjenosti tigrov. Pred nekaj meseci se je skotilo pet mladičev, skupno število tigrov, ki jih je bilo treba nahraniti, se je povzpelo na deset. Prejšnji teden so Lagiarda zaprosili, naj se sestane z županom, da bi skupaj našli primerno rešitev za zveri. Zdaj so tigri med čakanjem na odločitev o svoji prihodnosti v veterinarski oskrbi. Samirja bodo najverjetneje uspavali.