Svet

Odstopil še zunanji minister

STA/M.J.
2. 7. 2013, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr je danes odstopil, poročanje egiptovske tiskovne agencije Mena povzema francoska AFP.

Reuters

Gre za odstop najvidnejšega člana ministrskega zbora, potem ko je vlado že v ponedeljek po množičnih protestih proti predsedniku Mohamedu Mursiju zapustilo več ministrov. Odstop predstavlja nov udarec za Mursija, ki mu je vojska v ponedeljek postavila ultimat, da mora v 48 urah doseči dogovor z opozicijo, sicer bo ukrepala. Predsedstvo je danes ultimat zavrnilo in sporočilo, da bo nadaljevalo z lastnim načrtom za narodno spravo.

Poleg tega se bo danes ob 17. uri iztekel tudi ultimat, ki ga je še pred tem Mursiju postavil opozicija. Od njega pričakujejo, da zapusti položaj, sicer bodo začeli s kampanjo državljanske nepokorščine.

Obama je poudaril, da je trenutno krizo moč rešiti zgolj s političnim procesom, poleg tega pa lahko le Egipčani "sprejemajo odločitve, ki bodo določile njihovo prihodnost", so sporočili iz Bele hiše.

V nedeljo so po vsej državi državi potekali množični protesti proti Mursiju. Po navedbah vojaških virov naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo na milijone ljudi. Protesti proti islamističnemu predsedniku, ki je nastopil položaj pred letom dni, so sprva potekali mirno, zvečer pa so se sprevrgli v nasilje.

V luči dogajanja v državi je poziv na Mursija danes naslovil ameriški predsednik Barack Obama, ki ga je posvaril, da morajo biti slišani "glasovi vse Egipčanov". Kot je sporočili iz Tanzanije, zadnje postaje svoje afriške turneje, so ZDA zavezane "demokratičnemu procesu v Egiptu in ne podpirajo nobene stranke ali skupine".