Svet

Sodišče hčerki ukazalo obiske ostarele matere

STA / S.R.
2. 7. 2013, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče na Kitajskem je neki ženski na podlagi novega zakona o obiskovanju starejših sorodnikov že odredilo, da mora svojo ostarelo mater obiskovati vsaj enkrat na dva meseca.

Reuters
Kitajci bodo sedaj po zakonu morali pogosto obiskovati ostarele sorodnike.

Sodišče je primer tožbe 77-letne starke proti svoji hčeri in njenemu soprogu obravnavalo v ponedeljek, na isti dan, ko je novi zakon začel veljati. Par iz vzhodne province Jiangsu, ki že dlje časa ni obiskal matere, bo v skladu z odločitvijo sodišča moral k njej na obisk najmanj vsaka dva meseca in na vsaj dva državna praznika. Če tega ne bosta storila, bosta morala plačati odškodnino, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajsko, ki se sooča s hitrim staranjem prebivalstva, so v zadnjem času pretresla poročila o zanemarjanju ali slabem ravnanju s starejšimi osebami. Vlada se je zato odločila, da sprejme zakon, ki od otrok zahteva, da obiskujejo svoje starše.

Zakon določa, da morajo družinski člani svoje sorodnike, ki so starejši od 60 let, obiskovati "pogosto", a določila ne definira natančno. Številni so tako izražali zaskrbljenost, da bo zakon težko uveljavljati, do njega niso prizanesljivi nit kitajski uporabniki spleta. Eden od njih ga je označil za "žalitev naroda".

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada je na Kitajskem 14 odstotkov oz. 194 milijonov ljudi starejših od 60 let.