Svet

Ponovno v boj za prepoved splava

STA / S.R.
2. 7. 2013, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Teksaški republikanci so ponovno sklicali posebno zasedanje kongresa za potrditev prepovedi umetne prekinitve nosečnosti, kar jim je pretekli teden z obstrukcijo oziroma filibustrom preprečila demokratska senatorka Wendy Davis, ki je postala nacionalna junakinja večine Američank.

Thinkstock
Republikanci zopet v boj za prepoved splava.

Republikanci imajo sedaj novih 30 dni, da spravijo skozi postopek zakonodajne predloge, med katerimi je tudi prepoved splava po 20. tednu nosečnosti in povišanje standardov za klinike, kjer opravljajo splav. To prinaša s seboj dovolj stroškov, da bodo morale klinike po Teksasu zapreti vrata.

V ZDA splava ni dovoljeno opravljati v navadnih bolnišnicah, ampak specializiranih klinikah. Na ta način si jih nasprotniki pravice do splava lažje izberejo za tarčo in nadlegujejo ženske, ki se odločijo za ta korak.

Teksaški guverner Rick Perry je v ponedeljek nasprotnike pravice do splava pozval, naj pridejo protestirat, vendar bolj uglajeno kot zagovorniki, obenem pa je predlog zakona, ki dejansko pomeni konec legaliziranega splava v državi, opredelil kot uslugo ženskam, ki se bodo odločile za splav.

Teksaške klinike po besedah Perryja namreč ne ustrezajo minimalnim zdravstvenim standardom in pomenijo nevarnost za zdravje žensk.

Okoli 5000 zagovornikov pravice do splava, ki so se v ponedeljek zbrali pred državnim kongresom, tega ne verjame. Perry jih je označil za drhal, ki onemogoča demokratične procese, ter zagrozil, da jim tokrat ne bo uspelo z razgrajanjem preprečiti potrditve zakonodaje.

Davisova je pretekli teden v senatu govorila neprekinjeno deset ur, nakar so ji republikanci odvzeli besedo in glasovali. Množica na senatni galeriji zagnala kraval in se drla, naj jih bo sram. Zmešnjava je glasovanje zavlekla preko določene ure in zakonodaja je začasno propadla.

Davisova si je prislužila pohvale, med drugim od predsednika ZDA Baracka Obame, in napade nasprotnikov pravice do splava. Njeni podporniki si želijo, da bi leta 2014 izzvala Perryja na volitvah za guvernerja Teksasa. Perry se je leta 2008 potegoval za republikansko predsedniško nominacijo, vendar mu ni uspelo.

Med drugim zaradi tega, ker je zaradi varčevanja napovedoval ukinjanje zveznih ministrstev, nato pa se ni mogel spomniti, katera ministrstva ima zvezna vlada. Kampanjo je predčasno prekinil in se vrnil v Teksas.