Svet

Še nekaj ur časa za predsednikov odstop

STA / S.R.
2. 7. 2013, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju se ob 17. uri izteče ultimat za odstop, ki mu ga je v ponedeljek postavila opozicija.

Reuters

Če Mursi ne bo odstopil, opozicijsko gibanje Tamarod napoveduje začetek kampanje popolne državljanske nepokorščine. Dan kasneje pa se izteče ultimat egiptovske vojske tako Mursiju kot opoziciji, da naj dosežeta dogovor. Iz Tamaroda so v ponedeljek sporočili, da dajejo Mursiju danes do 17. ure čas, da zapusti položaj in državnim institucijam omogoči, da se pripravijo na predčasne predsedniške volitve. Pri Tamarodu so opozorili, da se bo drugače jutri pričela kampanja popolne državljanske nepokorščine.

Ostro pa je nastopila tudi vojska, ki je tako Mursiju kot opoziciji v ponedeljek dala 48-urni rok za dosego dogovora in izpolnitev zahtev ljudi. Če do tega ne bo prišlo, vojska napoveduje ukrepe za prekinitev pat položaja.

Ob prvi obletnici Mursijeve vladavine so sicer v nedeljo izbruhnili množični protesti. Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo v nasilju ubitih najmanj 16 ljudi, 780 pa je bilo ranjenih. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi se na ulice egiptovskih mest zgrnilo na "milijone" ljudi.

Medtem ko se še ne ve, ali bo Mursi dejansko upošteval pozive opozicije in zapustil predsedniški položaj, je svoje odstopne izjave egiptovskemu premieru Hišamu Kandilu v ponedeljek izročilo več ministrov.