Svet

Objavili mučen posnetek bolnega Mandele

T.P.
2. 7. 2013, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ko je Nelson Mandela zbolel, so ga v njegovi hiši obiskali politični veljaki in se ob njem veselo fotografirali ter snemali. Javnost je zgrožena nad posnetkom, ki ga je predvajala državna televizija.

Reuters, YouTube
Nelson Mandela je občutljiv za premočno svetlobo.

Zaradi Mandelove nevsakdanje občutljivosti za svetlobo je bilo fotoreporterjem, ki so ga spremljali skozi politično kariero, strogo prepovedano uporabljati bliskavice. Zato je bila južnoafriška javnost zelo začudena, ko je videla, kako se legendarni voditelj muči in se poskuša umakniti močni svetlobi reflektorjev ter bliskavic.

Južnoafriška vlada, Afriški nacionalni kongres in državna televizijska postaja ANC so se znašli pod plazom kritik, ker so pred časom dovolili predvajanje neokusnega posnetka s težko bolnim nekdanjim voditeljem te države Nelsonom Mandelo. Mandela, ki je na posnetku deloval povsem odsotno, je sprejel novinarsko ekipo in politične veljake v svoji hiši. Neudobno zleknjen na kavču, z vzglavnikom pod glavo in delno pokrit je zapiral oči pred svetlobo kamer in fotoaparatov.

Znani južnoafriški radijski voditelj John Robbie, ki je Mandelo imenoval splemenskim imenom Madiba, je protestiral proti takemu početju in ljudi z nacionalne televizije označil za 'idiote'. »Zelo žalostno je bilo videti posnetek Madibe. Kdo je bil idiot, ki ga je fotografiral z bliskavico? Sramota. Pustite ga pri miru,« se je čustveno odzval Robbie.

Poleg Mandele je med snemanjem sedel nasmejani zdajšnji predsednik JAR Jacob Zuma, za katerega je znani politični komentator izjavil, da lahko kaj takega počne z nemočnim starcem samo politik, ne pa normalno človeško bitje, hkrati pa obtožil oblasti, da so na ta način želele pridobiti politične točke zase. Kmalu po objavi mučnega posnetka se je stanje nekdanje južnoafriškega predsednika, 95-letnega Nelsona Mandele, znova poslabšalo in morali so ga odpeljati v bolnišnico, kjer se bori za življenje že od 8. maja. Njegova hčerka je izjavila, da se oče še ni poslovil od družine, zato kljub kritičnemu stanju verjame, da še ni prišel njegov čas.

Reuters, YouTube
Posnetek bolnega Mandele, ki so ga v soju bliskavic obiskali politični veljaki, je sprožil val zgražanja.