Svet

Naj večno živi Evropa, naj večno živi evropska Hrvaška

STA / S.R.
1. 7. 2013, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška je ob polnoči postala 28. članica Evropske unije, kar so proslavili v številnih hrvaških mestih.

Reuters
Povod za pobudo so izjave haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki jih oblasti v Beogradu niso obsodile.

Posebej slovesno je bilo v Zagrebu, kjer se je, ob tisočih državljanih, proslave udeležili tudi celotni hrvaški državni vrh ter voditelji EU in mnogi drugi visoki predstavniki iz več držav, ki so Hrvaški zaželeli dobrodošlico. Proslave na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića se je udeležilo približno 170 visokih gostov iz tujine. Med njimi so bili najvišji voditelji institucij EU. Bilo je tudi 15 predsednikov držav, 13 premierov in trije predsedniki parlamenta. Slovensko delegacijo je vodil predsednik države Borut Pahor.

Po prihodu v Zagreb v nedeljo je Pahor izjavil, da s posebnim občutkom spremlja slavnostni večer. "To ni prelomen večer samo za Hrvaško, regijo in EU, ampak tudi za Slovenijo, ki bo tako obkrožena z vsemi štiri sosedi, ki pripadajo isti družini", je izjavil slovenski predsednik.

V osrednjem delu proslave, ki se je začel v nedeljo nekaj pred polnočjo, je hrvaški premier Zoran Milanović v nagovoru poudaril, da Hrvaška z vstopom v EU "ne bo nikamor zbežala, temveč bo ostala tam, kjer je in bo imela novo odgovornost".

"Na nas je, da podamo roko državam v regiji pri čim hitrejšem sprejemanju evropskih kriterijev," je dejal hrvaški premier.

Kot najpomembnejši strateški projekt Hrvaške v združeni EU je izpostavil razvoj in spodbujanje intelektualne radovednosti, saj so v šolah in na fakultetah ključi svobodnejšega in zadovoljnejšega življenja.

Izpostavil je, da bo Hrvaška odgovorna, konstruktivna in dejavna članica EU, ter da Evropa ponuja, ne bo pa tudi zgolj podarila dobre priložnosti za države in posameznike.

"Naj večno živi Evropa, naj večno živi evropska Hrvaška," je nekaj po polnoči sklenil uradni del programa hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Zbrane so nagovorili tudi voditelji EU. "Vrnili ste Hrvaško tja, kamor pripada, v srce Evrope," je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je zaželel dobrodošlico 28. članici.

Ocenil je, da se je Hrvaška v zadnjih nekaj desetletjih precej spremenila ter napovedal, da bo EU nadaljevala s pomočjo Hrvaški, ki je primer drugim državam v regiji.

"Od ponedeljka bodo vaši predstavniki sedeli z ramo ob rami s predstavniki drugih držav članic. Skupaj bodo odločali v dobro vseh državljanov EU: od Zagreba do Zaragoze od Splita do Stockholma," je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Dodal je, da članstvo Hrvaške v EU predstavlja spremembo smeri v novejši zgodovini Zahodnega Balkana. "V preteklih mesecih ste skupaj s Slovenijo pogumno preskočili ovire, tako je bilo tudi z BiH. Na tej isti poti sta tudi Beograd in Priština dosegli zgodovinski sporazum," je spomnil.

Med nagovori je potekal bogat kulturno-zabavni program, v katerem so prepletali hrvaško zgodovino in sodobne dosežke. Bilo je slišati tako glagoljaške in izvirne ljudske pesmi kot uspešnice popularne godbe, kot sta Moja prva ljubav skupine Haustor ali Smooth Criminal v izvedbi 2Cellos.

Na video zaslonih, ki so bili na fasadah poslopij ob osrednjem trgu, so predvajali kratke filme, med njimi denimo film o paški čipki, na trg so pripeljali tudi znameniti transformator, ki ga je zgradil Nikola Tesla.

Ob polnoči so pevski zbori na Trgu bana Jelačića skupaj s pevci iz več drugih hrvaških mest, v katerih so potekale proslave, zapeli tudi himno EU, Odo radosti. Ognjemeti so ob polnoči razsvetlili mnoga hrvaška mesta.

Župan Osijeka Ivica Vrkić je skupaj z namestnikom madžarskega premiera Tiborjem Navracsicsem meščanom zaželel, da bi z vstopom v veliko evropsko družino enakopravno z drugimi državljani Evrope gradili svojo prihodnost.

Evforije med obiskovalci ni bilo zaslediti, sicer pa dobrega vzdušja in zabave ni manjkalo. Od EU imajo različna pričakovanja, sicer pa se zavedajo, da je evropska družina v globoki krizi ter da bo veliko tega v prihodnosti odvisno od njih samih.

Na mejnem prehodu Bajakovo na meji s Srbijo so ob polnoči slovesno odkrili tablo z napisom Evropska unija in dvignili zastavo EU.

Posebej slovesno je bilo v krajih ob hrvaško-slovenski meji, kjer so na številnih prireditvah potrdili prijateljstvo med dvema sosednjima narodoma.

Na mejnem prehodu Bregana (Obrežje) sta finančna ministra Slovenije in Hrvaške, Uroš Čufer in Slavko Linić, opolnoči odstranila tablo z napisom hrvaške carine, 15 minut čez polnoč pa so čez mejo spustili prvo vozilo, ki je vstopilo v Hrvaško kot članico EU.

Z vstopom Hrvaške v unijo je bil ukinjen carinski nadzor na 74 mejnih prehodih med Hrvaško in sosednjimi državami članicami EU. Ostal bo nadzor na meji, ker Hrvaška načrtuje, da bo zaprosila za članstvo v schengenskemu območju sredi leta 2015.

Tako sta notranja ministra Slovenije in Hrvaške, Gregor Virant in Ranko Ostojić, na mejnem prehodu Obrežje predstavila skupni slovensko-hrvaški policijski nadzor pri prestopanju meje.

Slovenski in hrvaški policisti bodo na 33 izmed 57 mejnih prehodov opravljali skupno mejno kontrolo, večinoma na slovenski strani, kar bo gotovo pripomoglo k manjši gneči med poletno turistično sezono.

Z današnjim vstopom Hrvaške v EU je prišlo do še nekaterih sprememb, ki zadevajo tudi slovenske državljane. Med drugim so se znižale cene mobilnega gostovanja, razširil se je obseg zdravstvenih pravic slovenskih turistov na Hrvaškem ali pa slovenskih državljanov, ki na Hrvaškem začasno bivajo.

Zagreb je v ponedeljek uresničil še drugi strateški cilj po osamosvojitvi, potem ko je država leta 2009 postala članica zveze Nato. Po Sloveniji je Hrvaška druga izmed nekdanjih jugoslovanskih republik, ki je postala članica EU.

Hrvaška je v EU vstopila slabih osem let po začetku pristopnih pogajanj oktobra 2005. Je pa prva država, ki je postala članica evropske družine po Romuniji in Bolgariji leta 2007.