Svet

Zaradi davčnih blagajn prazne stojnice na tržnicah

STA/M.J.
1. 7. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav ob ponedeljkih na večini hrvaških tržnic ni značilne potrošniške gneče, so po današnji obvezni uvedbi davčnih blagajn svoje stojnice odprli le redki prodajalci.

Wikipedia

Del trgovcev na tržnicah je stavkal, ker so ocenili, da na njihovih delovnih mestih ni možno uveljaviti zakona o fiskalizaciji. Zahtevajo pavšalno plačevanje davkov. Hrvaška davčna uprava je začela letos davčne blagajne v gotovinskem poslovanju postopoma uvajati za različne kategorije zavezancev. 1. julija so tako postale davčne blagajne obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. Izjeme na tržnicah so družinska kmetijska gospodarstva (OPG) ali pa posamezni kmetje, ki prodajajo živil, ki jih sami tudi pridelujejo.

Na osrednji zagrebški tržnici Dolac je bilo danes odprtih le deset odstotkov stojnic, nekateri trgovci pa so prišli zgolj, da bi s stavko izrazili ogorčenje zaradi fiskalizacije. Nezadovoljni trgovci poudarjajo, da so pošteni državljani, ki plačujejo davke, in predlagajo uvedbo pavšalnega plačevanja davka za prodajo na odprtih tržnicah, kot je to v Avstriji.

Tudi prejšnji teden so stavkajoči na Dolcu trdili, da preprosto ni zadovoljivih tehničnih pogojev za opravljanje dela z davčnimi blagajnami na tržnicah, še posebej glede na vremenske in druge delovne pogoje. Obenem poudarjajo, da so davčne blagajne v nasprotju z "duhom" in "navadami" prodajanja na odprtem.

Kot poročajo hrvaški mediji, je podobno vzdušje tudi na tržnicah v drugih mestih. V Zadru so stavkajoči celo fizično napadli očeta in sina, ki sta prodajala v skladu z zakonom in izdajala račune preko davčnih blagajn. Te imajo namreč posebne računalniške programe, ki so neposredno povezani z davčno upravo, kot je to v primeru plačevanja s karticami.

Proti davčnim blagajnam so bili na začetku tudi številni gostinci, trgovci, odvetniki in še nekatere druge interesne skupine, a so se morali sprijazniti z zakonom, ki predvideva tudi denarne kazni za kršitelje zakona. Finančniki so popustili zgolj v nekaterih primerih, kot je prodaja na letalih ali pa veterinarjem v določenih primerih.

Hrvaška davčna uprava je letos večkrat izrazila zadovoljstvo z rezultati poostrenega nadzora gotovinskega prometa po uvedbi davčnih blagajn, s katerimi se bojujejo proti sivi ekonomiji. Gostinci so namreč v prvih letošnjih mesecih prijavili tudi za dobro tretjino več prometa kot v enakem obdobju lani. Več prometa so prijavili tudi mali trgovci.

Hrvaško finančno ministrstvo načrtuje, da se bo z boljšim nadzorom gotovinskega poslovanja do konca leta 2015 v državno blagajno nateklo 2,5 milijarde kun (337 milijonov evrov) dodatnih sredstev.