Svet

Nič več odkupnin za talce teroristov

STA / S.R.
18. 6. 2013, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Voditelji držav članic G8 so se danes na Severnem Irskem dogovorili, da ne bodo več izplačevali odkupnin za talce, ki so jih ugrabili teroristi, so sporočili iz kabineta britanskega premiera Davida Camerona.

Države so pozvale tudi podjetja, naj sledijo njihovemu zgledu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Voditelji so se strinjali, da ne bodo izplačevali odkupnin teroristom in da pozovejo podjetja, naj sledijo njihovemu zgledu," so prej Twitterja sporočili iz Downing Streeta.

Odločitev je bila sprejeta v okviru dvodnevnega vrha, na katerem voditelji članic skupine industrijsko najbolj razvitih držav G8 razpravljajo tudi o boju proti terorizmu. Cameron je predlog zaustavitve izplačil odškodnin pospremil z navedbami, da so odkupnine glavni vir financiranja terorističnih skupin, še posebej tistih v severni Afriki.

Ugrabitve so skupinam po svetu, povezanim z Al Kaido, v zadnjih dveh letih zagotovile 70 milijonov dolarjev prihodkov, navajajo britanski uradniki.

Odločitev pomeni spremembo politike za pet članic skupine G8, medtem ko tri že doslej niso izplačevale odkupnin. Med slednjimi je tudi Velika Britanija.

Skupino G8 sestavljajo ZDA, Rusija, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada in Italija. Tokratni vrh skupine na Severnem Irskem gosti britanski premier.