Svet

G8 optimistični

sta/rs
17. 6. 2013, 22.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Voditelji držav skupine G8 so danes menili, da evrsko območje kljub krizi kaže znake okrevanja. Tudi slika svetovnega gospodarstva je boljša, kot je bila pred enim letom, čeprav še vedno ni dobra, ugotavljajo v osnutku sklepne izjave.

Reuters

Izgledi za konjunkturo so še vedno zelo šibki, vendar pa so tveganja zaradi ukrepanj ZDA, evroobmočja in Japonske manjša. To kažejo tudi vidni porasti indeksov na večini finančnih trgov, ocenjujejo voditelji sedmih najbolj razvitih držav in Rusije v osnutku sklepne izjave s srečanja pri severnoirskem jezeru Erne v bližini kraja Enniskillen.
Voditelji G8 bodo sicer v sklepni izjavi evrsko območje pozvali, naj še naprej krepi gospodarsko in denarno unijo. ZDA bi morale na dolgi rok izboljšati stanje javnih financ in uravnotežiti proračun. "Boj proti brezposelnosti, predvsem dolgotrajni, in boj proti brezposelnosti med mladimi, sta odločilna za naše nacionalne in skupne načrte o gospodarskem sodelovanju," še piše v izjavi, ki jo je pridobila dpa.
Voditelji Francije, Italije, Japonske, Kanade, Nemčije, Rusije, Velike Britanije in ZDA naj bi se sicer po načrtih gostitelja, britanskega premiera Davida Camerona, na dvodnevnem vrhu pogovarjali o ukrepih za učinkovitejše pobiranje davkov in za sprostitev svetovne trgovine ter o večji preglednosti, ki naj bi zmanjšala korupcijo.
Pred začetkom vrha so predstavniki članic EU in ameriški predsednik Barack Obama uradno zagnali pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA. Prostotrgovinsko območje na obeh straneh Atlantika bi bilo z 800 milijoni prebivalcev največje na svetu in ob tem tudi najmočnejše po kupni moči.
Sicer pa naj bi v ozadju vrha na Severnem Irskem prevladovalo predvsem vprašanje Sirije in nasprotja med ZDA in evropskimi državami na eni ter Rusijo, ki podpira režim Bašarja al Asada, na drugi strani.
Ruski predsednik Vladimir Putin je bil zato ob prihodu deležen tudi precej hladnega sprejema. Dodatne napetosti je povzročila napoved Washingtona, da bo zaradi utemeljenih obtožb, da je sirski režim v konfliktu uporabil kemično orožje, začel oboroževati sirske upornike.
Rusija je te napovedi ostro kritizirala, poleg tega pa je sporočila, da ne bo pristala na vzpostavitev območja prepovedi preletov nad Sirijo, kar naj bi načrtovale ZDA.