Svet

Grška javna televizija ponovno odprta

sta/rs
17. 6. 2013, 21.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Grško vrhovno upravno sodišče je danes z začasno odredbo ustavilo sklep vlade v Atenah, da zapre državno radiotelevizijo ERT, in odredilo ponovno odprtje televizije, dokler ne bo mogoče vzpostaviti novega nacionalnega medija.

Thinkstock

Sodišče je odločilo na podlagi pritožbe sindikata ERT, je za AFP povedal vir pri sodišču. Vlada bi zdaj morala ponovno zagnati delo radiotelevizije. Novico je  z navdušenim aplavzom pozdravila množica več tisoč ljudi, ki pred sedežem ERT protestira proti njenemu zaprtju.

Grški premier Antonis Samaras je samo nekaj minut prej ponovil predlog, da bi ERT ponovno odprli, dokler ne bi predloga vlade o oblikovanju nove televizije potrdil parlament. Prvič je to predlagal že minuli petek, potem ko je torkova odločitev o zaprtju televizije in odpustitvi okoli 2700 zaposlenih sprožila množične proteste po državi in kritike širom Evrope.

Samaras je predlagal oblikovanje začasne komisije, ki bi ponovno zaposlila manjše število ljudi, tako da bi se oddajanje informativnega programa lahko takoj nadaljevalo, dokler ne bi oblikovali nove televizije s približno polovico doslej zaposlenih.

Njegova vlada sicer vztraja, da je treba ERT zapreti in temeljito preoblikovati, ker naj bi bila preveč skorumpirana, da bi se jo dalo rešiti. Kot zatrjuje Samarasova Nova demokracija, je okoli 300 milijonov evrov letno občutno preveč za povprečno štiriodstotno gledanost, manj kot polovično v primerjavi s komercialnimi televizijami.

Samaras ima sicer zaradi ERT tudi težave znotraj koalicije. Socialisti in zmerne levičarske stranke v koaliciji so zaprtje ERT zavrnili in napovedali, da vse do njenega ponovnega odprtja ne bodo razpravljali o reformah. Danes se je koalicija znova sestala.

Zaposleni na ERT in novinarji so se sicer odločitvi vlade uprli, zasedli stavbe televizije v Atenah in Solunu ter po internetu nadaljevali z oddajanjem programa.

Podporo so jim izrazile številne medijske skupine v Grčiji in v tujini, odločitev vlade pa označile za avtoritarno. Podporo grški radioteleviziji je z odprtim pismom izrazila tudi RTV Slovenija. Tudi Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) je pozvala uradne Atene, naj spremeni odločitev o zaprtju televizije ERT.