Svet

Erdoganove 'čistke'

rm
18. 6. 2013, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Deželo, razpeto med liberalno evropskostjo in konzervativnim islamizmom, od konca maja pretresajo množični protesti proti avtoritarni vladi premierja Erdogana,

Reuters

Erdogan, ki po prepričanju protestnikov z islamističnimi reformami uničuje sekularno dediščino 'očeta moderne Turčije' Kemala Atatürka. Turške oblasti za zatrtje protestov razmišljajo tudi o uporabi vojske, poročajo tuje agencije.

Po tem, ko je policija v soboto z vodnimi topovi in solzivcem po šestnajstih dneh odstranila protestnike s trga Taksim in parka Gezi v Carigradu, si ti zdaj znova prizadevajo okupirati območji, ki sta pod strogim nadzorom policije. Spopadi policistov s protestniki se nadaljujejo tako v Carigradu kot Ankari. V nedeljo popoldne se je le nekaj kilometrov od trga Taksim v Carigradu na zborovanju Stranke za pravičnost in razvoj premierja Tayyipa Erdogana zbralo več deset tisoč njegovih pristašev. Erdogan je v nagovoru zbranim tuje medije (BBC, CNN in Reuters) obtožil, da širijo laži o dogajanju v Turčiji. Dejal je, da ni noben diktator ter da je imel kot premier dolžnost, da 'očisti' Taksim, potem ko protestniki kljub njegovim opozorilom niso odšli. Kot je znano, je Erdogan v prvih dneh protestnike ozmerjal z vandali in tujimi plačanci.

Skupina Solidarnost Taksim je policijsko 'čiščenje' Carigrada označila za brutalen manever in poudarila, da je bilo v posredovanju ranjenih 'več sto protestnikov', ne 'zgolj' 44, kot trdijo oblasti, saj naj bi policisti poleg solzivca in vodnih topov uporabljali tudi gumijaste naboje. Na družabnih omrežjih so zaokrožile celo fotografije aretiranih zdravnikov, ki so poškodovanim protestnikom nudili pomoč. Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu je v izjavi za javnost dejal, da ni šlo za aretacije zdravnikov, temveč roparjev pod krinko. Zagotovo je kaos v megalopolisu ob Bosporju res priložnost za tatu. Svojevrstna ironija pa je, da turške oblasti protestnike označujejo za tuje plačance, ob tem pa za plinjenje ulic glede na fotografije s Twitterja uporabljajo ameriški solzivec podjetja Non-Lethal Technologies iz Pensilvanije. Včeraj sta dve glavni konfederaciji sindikatov Kesk in Disk izpeljali splošno stavko po državi proti policijskemu nasilju. Notranji minister Muamer Güler je poziv sindikalistov označil za nezakonit.

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega izpada policije proti skupini, ki je nasprotovala pozidavi carigrajska parka Gezi, razširili po vsej Turčiji. Premier Erdogan je konec preteklega tedna pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, protestniki pa vztrajajo z novimi zahtevami. Vladi med drugim očitajo, da postaja preveč avtoritarna in da z islamističnimi reformami uničuje sekularno dediščino. V protestih je doslej umrlo pet ljudi, kakih 7500 pa je bilo poškodovanih.