Svet

Premier odstopil

sta/rs
17. 6. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Češki premier Petr Nečas je v skladu z napovedjo danes uradno odstopil s položaja, potem ko je bila vodja njegovega kabineta in domnevna ljubica obtožena korupcije in zlorabe položaja. S tem je odstopila tudi njegova vlada.

Reuters

Odstop je podal predsedniku države Milošu Zemanu, ki ga je zaprosil, naj vlada opravlja tekoče posle do imenovanja nove. "Prosim vas, da opravljate tekoče posle do imenovanja nove vlade in da ne sprejemate strateških odločitev," je dejal Zeman, veteran češke levice in politični rival Nečasa. Napovedal je, da se bo do konca tedna sestal s predsedniki strank na "pogovorih o politični krizi".
Nečas, imenovan "Gospod čisti", je boj proti korupciji izpostavil kot enega ključnih načel svoje desnosredinske vlade, ki je položaj prevzela julija 2010. Sedaj je odstopil, ker je vodja njegovega kabineta Jana Nagyova obsojena politične korupcije in ker je za osebne interese uporabila Vojaško obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove soproge. 45-letni premier je pred izbruhom škandala minuli torek sporočil, da se po 25 letih zakona ločuje. V aferi je obtoženih še osem ljudi, tudi sedanji in bivši šef obveščevalne agencije.
Načas je danes odstopil tudi s čela svoje desne Demokratske državljanske stranke (ODS), ki jo vodi od leta 2010, nato pa sporočil, da se bo po prihodnjih volitvah umaknil iz političnega življenja.

Njegova ODS je v koaliciji z manjšo TOP 09 in sredinsko LIDEM. Te si želijo ohranitve vladne koalicije z novim premierom iz vrst ODS. Kot najbolj verjetnega naslednika omenjajo ministra za industrijo Martina Kubo, podpredsednika ODS, ki je že izrazil pripravljenost na prevzem položaja.
Kubo je danes poudaril, da je za ODS pomembna ohranitev sedanje koalicije in da bo stranka "v prihodnjih dneh" objavila ime svojega kandidata za premiera. Kot je dodal, bo imel podporo vseh treh koalicijskih strank, sprejemljiv pa bo tudi za Zemana.
Opozicijski socialdemokrati (CSSD), ki jim ankete kažejo na zmago na volitvah, se zavzemajo za čimprejšnji sklic predčasnih parlamentarnih volitev.

Zeman, ki se po ustavi sedaj lahko odloči za novo vlado ali sklic predčasnih volitev, še ni povedal, kaj namerava storiti. Še pred izbruhom škandala je izrazil željo, da bi parlamentarne volitve potekale hkrati z volitvami v Evropski parlament - 24. in 25. maja prihodnje leto, da bi s tem znižali stroške.