Svet

Snowden ne vohuni za Peking?

STA / S.R.
17. 6. 2013, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajska je danes zanikala trditve, da naj bi nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki se skriva v Hongkongu, vohunil za Peking.

YouTube
Snowden je posredoval nove dokumente.

Bivši ameriški podpredsednik Dick Cheney je namreč v nedeljo izjavil, da je Snowden "izdajalec", ki bi lahko sodeloval s kitajsko vlado. "Mislim, da je to v celoti neutemeljeno," je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying odgovorila na novinarsko vprašanje, ali je Snowden vohunil za Kitajsko.

Minuli teden je Hua dejala, da nima nobenih informacij o 29-letniku, ki je razkril, da NSA zbira podatke o telefonskih pogovorih in spletni komunikaciji po svetu.

Snowden, ki je medijem razkril vrsto informacij o delovanju ameriških obveščevalnih služb, je izjavil, da zaupa hongkonškemu pravosodju in da se bo boril proti morebitni zahtevi ameriške vlade za izročitev.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva je še dejala, da ZDA, ki se že dolgo pritožujejo nad Kitajsko zaradi domnevnega kibernetskega vohunjenja, svetu dolgujejo pojasnilo. "Menimo, da mora ameriška stran odgovoriti na zaskrbljenost in zahteve mednarodne skupnosti in javnosti glede tega vprašanja in dati mednarodni skupnosti ustrezno pojasnilo," je poudarila Hua.

Bivši ameriški podpredsednik Cheney je v nedeljo izjavil, da je zelo sumničav glede Snowdenove odločitve, da gre v Hongkong, ki sicer uživa precejšnjo stopnjo avtonomije. "To ni kraj, kamor bi šel običajno, če te zanimajo svoboda, prostost in tako dalje," je dejal za Fox News. "To torej poraja vprašanje, ali ni imel takšnih povezav že pred tem," je dodal.