Svet

Irska mora braniti mir

STA/M.J.
17. 6. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes prebivalcem Severne Irske dejal, da morajo pogumno odgovoriti na vsak napad na njihov težko pridobljeni mir.

Reuters

Večinoma mlajšemu občinstvu v Belfastu je Obama še dejal, da bodo ZDA Severni Irski vedno stale ob strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ste prva generacija v deželi, ki je podedovala kaj več kot samo skrajni odnos in grenke predsodke iz preteklosti. Ste dediči pravičnega in trdnega miru. Kadar bo vaš mir napaden, boste imeli na izbiro, ali se boste odzvali z enakim pogumom, ki ste ga doslej že pokazali. Izbrali boste lahko pot naprej. In vedeti morate, tako dolgo, dokler boste šli naprej, vam bo Amerika vedno stala ob strani," je ob prihodu na Severno Irsko, kjer se bo udeležil vrha G8, dejal ameriški predsednik.

Dodal je, da se je skozi temna leta nasilja zdelo, da je nasilje neukrotljivo, a kasnejši mirovni sporazum je navdihnil tiste, ki so po vsem svetu ujeti v sektaške konflikte.

"Upanje je nalezljivo. Gledajo vas, da bodo videli, kaj bo vaš naslednji korak," je še dejal Obama, ki se je pred tem srečal s prvim ministrom Severne Irske Petrom Robinsonom in njegovim namestnikom Martinom McGuinnessom.

Z mirovnim sporazumom leta 1998 se je končalo sektaško nasilje med protestanti in katoliki na Severnem Irskem, ki je trajalo tri desetletja. Mirovni proces so podpirale ZDA.

Sporadične grožnje z bombami in umori s strani odpadnih republikancev se sicer nadaljujejo, gospodarskemu razvoju in prizadevanjem za spravo navkljub, navaja AFP.