Svet

Svetovno elito varuje šest metrov visoka ograja

STA / S.R.
17. 6. 2013, 08.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Severnem Irskem se bo danes začel dvodnevni vrh skupine G8. Gostitelj, britanski premier David Cameron, je zanj izbral tri glavne teme - ukrepi za učinkovitejše pobiranje davkov, ukrepi za sprostitev svetovne trgovine in večja preglednost, ki bo zmanjšala korupcijo.

Reuters
Varovanje je izjemno močno.

Na političnem področju pa bo prevladovala Sirija. Razprave v zvezi s Sirijo bodo najverjetneje napete, potem ko je Washington prejšnji teden sporočil, da bo zaradi utemeljenih obtožb, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada v konfliktu uporabil kemično orožje, začel oboroževati sirske upornike. Na temo Sirije se bosta ob robu vrha danes na štiri oči srečala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ameriški kolega Barack Obama.

Velika Britanija je predsedovanje skupini industrijsko najbolj razvitih držav G8, ki sicer zaradi vzpona širše skupine G20 izgublja nekdanjo moč, prevzela januarja letos. Lani so G8 vodile ZDA, ki so vrh gostile v Camp Davidu. London se je odločil, da bo vrh gostil v golf letovišču okrožja Fermanagh pri jezeru Erne.

Policija pričakuje do največ 15.000 protestnikov, voditelje sodelujočih držav - ZDA, Rusije, Nemčije, Japonske, Velike Britanije, Francije, Kanade in Italije - pa so že zavarovali s šest metrov visoko ograjo okoli ceste, ki vodi v prav tako močno zavarovano letovišče. Protesti bodo tako morali potekati po drugih krajih in med drugim so napovedani v Belfastu.

V Fermanaghu doslej še nikoli ni bilo toliko voditeljev pomembnih držav, prav tako ne protestnikov, ki nastopajo pod imenom "Karneval proti kapitalizmu". Velika Britanija je nazadnje gostila vrh G8 leta 2005 v škotskem Edinburgu, minil pa je v znamenju nasilja in aretacij.