Svet

Slovenec novi poveljnik zračnih sil zveze Nato?

M. R.
17. 6. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je senatu predlagal, naj za novega poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki, ki je hkrati tudi poveljnik zračnih sil zveze Nato, imenuje generalpodpolkovnika Franka Gorenca, Američana slovenskih korenin, rojenega leta 1957 v Ljubljani.

Wikipedia
Frank Gorenc, američan slovenskih korenin.

Frank Gorenc se je pri štirih letih s staršema in štiri leta starejšim bratom, prav tako nekdanjim vojaškim pilotom Stanleyjem Gorencem, preselil v ZDA, v Milwaukee v zvezni državi Wisconsin. Stanley Gorenc se je že upokojil, s činom generalmajorja, mlajšega pa vrhunec kariere očitno še čaka. V primeru senatne potrditve bo na sedežu poveljstva Natovih zračnih sil v nemškem Ramsteinu zamenjal generala Phillipa Breedlova, ki je maja prevzel položaj vrhovnega poveljnika zveze Nato.

V Sloveniji rojen Američan je leta 2006 v intervjuju za Sobotno prilogo razkril, da z leti vedno težje govori slovensko, zato sta se z novinarjem pogovarjala kar v angleškem jeziku.

Frenk Gorenc je po šolanju postal inženir in vojaški pilot, v svoji karieri pa je doslej opravil okrog 4500 ur letenja, večinoma z lovskimi letali F-15. Čin brigadirja je dobil oktobra leta 2005, ko je poveljeval enoti v Iraku, februarja 2008 je napredoval v generalmajorja, avgusta leta 2009 pa je že dobil čin generalpodpolkovnika. Trenutno zavzema položaj tretjega človeka v štabu ameriških zračnih sil v Washingtonu.