Svet

Velika Britanija za več plačanih davkov

STA / S.R.
16. 6. 2013, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija je s svojimi čezmorskimi ozemlji v soboto dosegla dogovor, namenjen spopadu z izogibanjem plačevanju davkov.

Reuters
Cameronov pomemben dosežek v boju proti neplačevanju davkov.

Gre za pomemben dosežek britanskega premiera Davida Camerona, ki je boj proti neplačevanju davkov uvrstil tudi na dnevni red vrha skupine G8, ki bo potekalo prihodnji teden na Severnem Irskem. Cameron je dogovor dosegel z ozemlji, kot so Kajmanski otoki ter otoka Man in Guernsey, ki so pogosto smatrani kot davčne oaze. London je z njimi sklenil sporazum o vrsti ukrepov, s katerimi naj bi zagotovili večjo transparentnost in izmenjavo informacij med davčnimi oblastmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je zelo pozitiven korak naprej, ki tudi pomeni, da bo britanski glas v skupini G8 in kampanjah po vsem svetu za primerne davke, primerna podjetja in primerne zakone močnejši," je po sklenitvi dogovora dejal Cameron. "Naj bo jasno, zakaj je vprašanje davkov pomembno. Če podjetja ali posamezniki ne plačajo davkov, vsi čutimo posledice," je še dodal.

Po mnenju Camerona bo odločnejši boj proti neplačevanju davkov v korist tako revnim kot bogatim državam. "Pomoč je pomembna, a te stvari so prav tako pomembne. Sedaj je čas," je bil odločen.

V ponedeljek in torek bo na Severnem Irskem potekalo srečanje voditeljev držav skupine industrijsko najbolj razvitih držav G8. Gostitelj Cameron je kot glavne teme vrha poleg ukrepov za učinkovitejše pobiranje davkov določil še liberalizacijo svetovne trgovine in spodbujanje večje preglednosti s strani podjetij in držav.

Na političnem polju pa bo prevladovala Sirija. Ameriški predsednik Barack Obama je v petek o Siriji v videokonferenci govoril z voditelji Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije. "Razpravljali so o situaciji v Siriji in kako bi se morale članice G8 strinjati s skupnimi prizadevanji za politično pot h koncu konflikta," so kasneje sporočili iz Downing Streeta.

Washington je v četrtek sporočil, da bo zaradi utemeljenih obtožb, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada v konfliktu uporabil kemično orožje, začel oboroževati sirske upornike. Potezo so pozdravili v Veliki Britaniji in Franciji, medtem ko je Damask očitke označil za "laži".

Cameron se bo danes pred vrhom G8 sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V ponedeljek se bosta na štiri oči srečala še Putin in Obama. Rusija je velika zaveznica sirskega režima. Washington in Moskva sta skupaj pozvala k organizaciji mirovne konference o Siriji, a je Rusija opozorila, da bi lahko odločitev ZDA o oboroževanju upornikov to iniciativo ogrozila.