Svet

Očetje niso ''neuporabni''!

STA / S.R.
16. 6. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Moški v zadnjem času aktivneje prevzemajo vlogo pri vzgoji in negi otrok v najzgodnejšem obdobju ter tudi pri gospodinjskih opravilih, kot je to večinoma veljalo za njihove očete.

Reuters
Danes je dan vseh očetov.

Tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob današnjem mednarodnem dnevu očetov opozarjajo na velik pomen aktivnega očetovstva. Ministrica Anja Kopač Mrak zato čestita vsem očetom ob njihovem resda neformalnem prazniku in jih vabi, naj se še aktivneje kot doslej vključujejo v družinsko življenje in predvsem v varstvo in vzgojo otrok. Na ministrstvu ravno v tem času zaključujejo pripravo novega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Tudi na podlagi zavez iz evropske zakonodaje bo novi zakon poseben poudarek namenjal aktivaciji očetov v družinskem življenju. Na ministrstvu v zvezi s tem poudarjajo, da prav zgodnja aktivacija očetov spodbuja enakopravno vlogo obeh staršev pri vzgoji in varstvu otrok. Novi zakon je že obravnaval Strokovni svet za družino.

Skrb in delitev odgovornosti v obdobju, neposredno po otrokovem rojstvu, pa pozitivno vplivata na skrb in delitev odgovornosti v nadaljnjih letih. Raziskave tudi kažejo, da je pomemben dejavnik pri odločitvi para za še enega otroka to, kolikšen del bremena v skrbi za družino in dom prevzame oče.

Novi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih naj bi očete spodbudil tudi k večjemu koriščenju starševskega dopusta. Stroka je namreč enotna, da večje koriščenje starševskega dopusta, npr. očetovskega dopusta, prinaša spremembe v načinu razmišljanja mladih družin, zlasti moških.

Konec leta 2001 je bila očetom prvič dodeljena individualna pravica do starševskega oz. očetovskega dopusta. Po podatkih ministrstva je v letu 2003 15-dnevni plačani očetovski dopust do otrokovega šestega meseca starosti koristilo 63 odstotkov očetov otrok, rojenih v omenjenem letu, v letu 2011 pa je to možnost uveljavilo že več kot 80 odstotkov očetov.

V letu 2006 je bila ta pravica razširjena še na možnost neplačanega očetovskega dopusta, daljšega od 15 dni. Po podatkih ministrstva je to možnost je v letu 2011 uveljavilo dvainpolkrat toliko očetov kot v prvem letu uveljavitve te pravice.

Vsako leto približno 100 očetov več kot leto poprej uveljavlja tudi dopust za nego in varstvo otroka, ki se začne takoj po poteku porodniškega dopusta in ga praviloma uveljavljajo matere. Po podatkih iz ankete o delovni sili iz leta 2010 naj bi bilo med osebami, ki so uveljavile dopust za nego in varstvo otrok, sedem odstotkov moških.

Zgovorni so tudi podatki Inštituta za varovanje zdravja, ki kažejo, da se je delež očetov, ki so navzoči pri porodu, v zadnjih 18 letih bistveno zvišal. V letu 1995 je bil oče navzoč pri vsakem četrtem porodu, v letu 2011 pa kar pri treh od štirih. Še vedno pa so precejšnje razlike glede navzočnosti očeta pri porodu med posameznimi regijami.

Po podatkih republiškega statističnega urada je v družini skupaj z otroki 1. januarja 2011 živelo 309.967 očetov. Večina očetov je živela v družini skupaj z ženo in otroki; takih je bilo 76 odstotkov. V družini s partnerko in z otroki je živelo 16 odstotkov očetov. Takih, ki so živeli sami z otroki, pa je bilo osem odstotkov. Od popisa 2002 se je število enostarševskih družin, ki jih sestavljajo očetje z otroki, povečalo za 60 odstotkov, na 23.423.

Zanimivo je, da medijska podoba očetov vselej ne sledi prizadevanjem za odgovorno očetovstvo. Portal MMC v zvezi s tem povzema raziskavo, ki so se je lotili na portalu Netmums. Pokazala je, da se kar 93 odstotkov staršev strinja s tem, da prikaz tipičnega očeta v medijih ne odseva njihove resnične stopnje vpletenosti in sodelovanja pri vzgoji.

Skoraj polovica (46 odstotkov) od 2000 vprašanih se strinja tudi, da knjige, oglasi in serije, kakršna je npr. Simpsonovi - v kateri je eden od protagonistov vedno na kavču "parkirani", topoumni Homer - otrokom dopovedujejo, da so očetje "neuporabni".

Po rezultatih raziskave na portalu Netmums 28 odstotkov vprašanih celo trdi, da so tovrstne oddaje "zelo subtilna oblika diskriminacije" in da bi bil nedvomno ogenj v strehi, če bi bile šale, ki jih pokajo na račun očetov, uperjene proti ženskam oz. etničnim ali verskim manjšinam, piše portal MMC.

Mednarodni dan očetov je neformalni praznik, ki se v večini držav praznuje vsako tretjo nedeljo v juniju. Kot materinski dan tudi dan očetov izvira iz ZDA, kjer so ga leta 1972 uzakonili kot nacionalni praznik. Praznik očetov je dobra priložnost za predstavitev pozitivnih plati odgovornega očetovstva in odpravljanje stereotipov o družbenih vlogah spolov.