Svet

Šla bi na Mars, četudi z enosmerno vozovnico

STA / S.R.
16. 6. 2013, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Rusiji bodo danes slovesno obeležili 50. obletnico prvega poleta ženske v vesolje. 16. junija 1963 je namreč Sovjetska zveza v Vostoku 6 v vesolje izstrelila Valentino Tereškovo, ki je nato na tridnevni misiji 48-krat obletela Zemljo in izvedla vrsto poskusov, kako pot v vesolje vpliva na žensko telo.

Reuters, Space.com
Valentina v času, ko je postala prva ženska v vesolju.

S poletom tedaj 26-letne Valentine Vladimirovne Tereškove je Sovjetska zveza v vesoljski tekmi z ZDA zabeležila novo "zmago", potem ko je leta 1957 kot prva v vesolje že poslala umetni satelit in leta 1961 Jurija Gagarina kot prvega človeka.

Z veseljem bi šla na Mars, četudi le z enosmerno vozovnico.

Polet Tereškove je služil tudi za propagandne namene v dokazovanju enakopravnosti žensk. Komunistična Sovjetska zveza se je tako hvalila, da je na tem področju naprednejša od ZDA, ki so svojo prvo astronavtko - Sally Ride - v vesolje poslale šele dvajset let kasneje - leta 1983.

Sicer so tudi Rusi naslednjo kozmonavtko, Svetlano Savicko v vesolje poslali šele leta 1982, potem pa leta 1997 le še Jeleno Kondakovo.

Pri 76 letih je Tereškova tudi še zelo vitalna in željna novih podvigov. Pred dnevi je celo dejala, da bi z veseljem poletela na Mars, pa četudi le z enosmerno vozovnico.

Reuters, Space.com
Še vedno je zelo vitalna in bi poletela tudi na Mars.