Svet

Če ne bodo odšli, jih bodo odstranili s silo

STA / S.R.
15. 6. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes protestnikom v parku Gezi in na trgu Taksim v Carigradu dal do nedelje čas, da zapustijo trg in park, kjer so se pred dobrima dvema tednoma začeli protesti, ki so se nato razširili po vsej državi.

Reuters
Če protestniki ne bodo zapustili parka, jih bodo odstranile varnostne sile.

"Jutri imamo v Carigradu javno srečanje. In jasno povem: če trg Taksim ne bo prazen, ga bodo morale izprazniti varnostne sile," je danes na srečanju svojih privržencev v Ankari dejal Erdogan.

Erdogan je sicer v petek pristal na ustavitev načrtov za urbanistične spremembe v parku, ki so bile povod za proteste, obenem pa je protestnike pozval, naj park zapustijo.

Protestniki pa so vso minulo noč v parku razpravljali o odzivu na to potezo in sklenili, da je njihovo gibanje večje od boja za ohranitev parka. Danes so sporočili, da bodo nadaljevali upor "v luči krivic in nepoštenja v državi".

Od 31. maja so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije proti protestnikom, ki so nasprotovali pozidavi parka Gezi v Carigradu, razširili po vsej Turčiji. Protestniki so ogorčeni nad policijskim nasiljem, vladi pa očitajo tudi, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

V protestih je doslej umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je približno 7500. Erdogan je protestnike v prvih odzivih zmerjal z vandali in tujimi plačanci, šele po dveh tednih je pokazal pripravljenost na pogajanja z njimi.