Svet

Napadli bolnišnico, kjer so zdravili žrtve napada

STA / S.R.
15. 6. 2013, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Pakistanu je v bombnem napadu na avtobus življenje izgubilo vsaj 11 študentk, še najmanj 17 pa jih je bilo ranjenih.

Reuters
Gasilci med gašenjem avtobusa, v katerem je umrlo 11 študent. Napadalci so vmes napadli še bolnišnico, kamor so odpeljali žrtve napada.

Napad se je zgodil v mestu Kveta na jugozahodu države, ko so študentke vstopale na avtobus tamkajšnje ženske univerze Sardar Bahadur Kan, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po prvih ugotovitvah oblasti je bil eksploziv podtaknjen v avtobusu.

Kmalu zatem pa je v bolnišnici, kamor so vozili žrtve prvega napada, odjeknila še ena eksplozija, v kateri je umrlo še enajst ljudi, več je bilo ranjenih. Druge podrobnosti o tem napadu niso znane. Nekateri mediji pročajo tudi, da naj bi oboroženi napadalci zavzeli dele bolnišnice in se nato spopadli z varnostnimi silami.

Sicer pa so prav tako danes v isti provinci uporniki uničili zgodovinsko hišo, v kateri je nekoč prebival oče pakistanskega naroda Mohamed Ali Džina. Nekdanjo rezidenco, ki je danes muzej, so napadli z raketnimi granatami, zaradi česar je enonadstropno leseno stavbo zajel ogenj.

Življenje je v napadu izgubil policist, zadolžen za varovanje, požar pa je uničil dele stavbe, je dejal policijski uradnik Muhamed Tahir. Stavba je stara več kot 120 let.

Džina, ki je uspešno vodil kampanjo za ustanovitev Pakistana leta 1947, je v tej stavbi živel dva meseca, kako leto dni pred smrtjo zaradi bolezni pljuč. Po smrti so stavbo razglasili za muzej nacionalne dediščine, v njej pa so razstavili številne predmete, ki jih je uporabljal oče naroda.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, se je pa nanj ostro odzval pakistanski premier Navaz Šarif. "Vsi ukrepi bodo sprejeti, da ohranimo varnost takšnih nacionalnih dragocenosti in dediščine," je poudaril.