Svet

Fetiš, zaradi katerega lahko oslepijo!

S.R.
16. 6. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V deželi vzhajajočega sonca nobena stvar ni preveč čudna zato ni prav nič čudno, da se je prav tam razvil nenavaden in hkrati nevaren nov fetiš.

YouTube, Tumblr
Nevaren nov najstniški fetiš.

Gre za razmeroma nov trend (nekateri to počno že leta), ki se je začel med japonskimi najstniki in se (na žalost) širi po svetu. Imenuje se preprosto ''lizanje oči'' (s tujko 'olulolinctus' oz. 'eyeball licking'). Pomeni točno tisto, kar si pod tem imenom predstavljate. Fotografije in videi tega trenda v zadnjem času preplavljajo splet. Dokazi (videi, fotografije) o nenavadnem trendu so se v zadnjem času pojavili na Twitterju, Tumblrju in YouTubu. 

Pri tej aktivnosti eden izmed udeleženih dobesedno poliže očesno zrklo drugega. Vse skupaj naj bi sprožil videospot japonske skupine Born (ogledate si ga lahko spodaj), ki prikazuje tovrstno početje, in to v upočasnjenem posnetku. Po pričevanju tistih, ki to počno, naj bi tovrstno početje zbliževalo partnerja in bilo nasploh zelo erotično.

A strokovnjaki opozarjajo, da ima tovrstno lizanje očesnih zrkel lahko zelo hude in trajne posledice. Dr. Robert Cykiert, izredni profesor na oddelku za oftamologijo na zdravstveni univerzi Lagone v New Yorku pove, da je površina zdravega očesa ponavadi sterilna, medtem ko so usta polna bakterij in delčkov hrane. Z lizanjem oči tako neposredno prenašajo bakterije v oko.

Doda še, da tovrstno početje, ki se kot blisk širi med najstniki po svetu povzroča večje tveganje za konjunktivitis in, v najslabšem primeru, lahko povzroči celo roženični ulkus (čir). ''Vsekakor pa lahko na ta način trajno poškodujemo roženico'', še doda dr. Cykiert, ki se med drugim ukvarja tudi s presaditvijo roženice.

Čeprav Cykiert in kolegi tega trenda v ZDA še niso zaznali, pa vseeno opozarjajo mladino, naj se tovrstnega početja vzdržijo, saj lahko povzroči trajne posledice. Cykiert predlaga, naj ostanejo pri poljubljanju in držanju za roke, saj ''so to zelo varne in preizkušene metode, ki jih poznamo že tisočletja''.

YouTube, Tumblr
Lizanje oči ne more imeti prav nobenih pozitivnih posledic.