Svet

Pesem 'Vse najboljše za te' avtorsko zaščitena?

STA / S.R.
15. 6. 2013, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pesem Happy Birthday to You, ki jo v različnih izvedbah prepevajo v številnih svetovnih jezikih, tudi v slovenščini (Vse najboljše za te), je v New Yorku postala predmet pravnega spora.

Reuters
Vse najboljše za te je avtorsko zaščitena.

Sliši se neverjetno, vendar je slavna pesem avtorsko zaščitena in obstaja podjetje, ki zanjo računa. Avtorske pravice nad pesmijo si lasti podjetje Warner/Chappell Music, ki za uporabo računa 1500 dolarjev, v primeru nepooblaščene uporabe pa zahteva odškodnino v višini 150.000 dolarjev.

Produkcijsko podjetje "Good Morning to You" (GMTY) je za avtorsko zaščito slavne pesmi izvedelo, ko je želelo o njej posneti dokumentarni film.

Vodilne pri GMTY je to tako razkurilo, da so na zveznem sodišču v New Yorku vložili tožbo z zahtevo, da se avtorska pravica razveljavi, podjetje Warner/Chappell Music pa naj vrne milijone dolarjev, ki si jih je doslej nabralo s trženjem pravic za pesem.

GMTY trdi, da slavna pesem izvira iz pesmi "Good Morning to All", ki sta jo leta 1893 spesnili sestri Mildred in Patty Hill.

Gospe sta pravice za pesem prodali Claytonu F. Summyju, ki leta 1921 ni obnovil patenta, in GMTY trdi, da ga tako ni več. Če bi že bila kakšna avtorska pravica, do katere je upravičeno podjetje Warner/Chappell Music, pa je to po trditvah GMTY lahko le specifična klavirska izvedba pesmi, ki je bila izdana leta 1935.