Svet

Američani bodo sirskim upornikom poslali predvsem lahko orožje

STA / S.R.
15. 6. 2013, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA bodo upornikom proti režimu predsednika Bašarja al Asada v Siriji poslale lahko orožje, strelivo in morda protitankovske rakete, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vire v administraciji predsednika Baracka Obame.

Reuters

Uporniki si želijo tudi protizračnih raket, vendar Obama ostaja previden, saj obstaja možnost, da bo orožje pristalo v nepravih rokah. Do njega lahko pridejo uporniške skupine, povezane s teroristično mrežo Al Kaida, lahko pa tudi sirska vojska ali šiitska milica Hezbolah, ki se bori na strani Asada.

Obamova odločitev o oborožitvi upornikov, ki v zadnjih tednih doživljajo poraze na bojišču, ni navdušila Rusije, generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona in tudi ne zaveznikov, saj Velika Britanija in Francija, ki je ZDA posredovala dokaze o uporabi kemičnega orožja v Siriji, doslej nista izrazili pripravljenosti na enak ukrep.

Uporniki bodo dobili lahko orožje in protitankovske rakete, ne pa tudi protizračnih raket.

Ameriški predsednik bo za oboroževanje upornikov lobiral prihodnji teden na vrhu G8, kjer se bo soočil z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Obama je že dlje časa trdil, da bodo dokazi o uporabi kemičnega orožja s strani Asadovega režima pomenili prestop rdeče črte, ki bo sprožil spremembo ameriške politike. ZDA so doslej upornikom sicer pošiljale pomoč, a ne v orožju.

Obama je v četrtek ugotovil, da so Asadove sile večkrat v manjšem obsegu uporabile kemično orožje in z njim pobile 150 ljudi. V dveh letih spopadov je v Siriji sicer umrlo že skupaj 93.000 ljudi.

Obama je preko veleposlanice pri ZN Susan Rice o ugotovitvah obvestil tudi generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.

Riceova je v pismu navedla, da so Asadove sile kemično orožje uporabile 19. marca v predmestju Alepa, 13. aprila v mestni soseski Šejk Masud, ter 14. in 23. maja na drugih bojiščih.

Generalnega sekretarja ZN to ni prepričalo in izjavil je, da brez preiskave na terenu ni mogoče potrditi uporabe kemičnega orožja, poleg tega je prepričan, da povečanje količine orožja v Siriji ne bo v pomoč.

Ameriško orožje bo upornikom dostavljala obveščevalna agencija Cia, ZDA pa bodo za vsak primer ohranile in nekoliko okrepile vojaško navzočnost v Jordaniji. Tam je bilo na vajah 250 vojakov, ki se jim jih bo pridružilo še nekaj sto z lovskimi letali F-16 in protiraketnim sistemom patriot.