Svet

Testni Airbus A350 XWB uspešno pristal

STA/M.J.
14. 6. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novo letalo A350 XWB MSN1, s katerim se želi evropski proizvajalec letal Airbus postaviti ob bok ameriškemu proizvajalcu Boeing in njegovemu letalu 787 Dreamliner, je uspešno prestalo testni let.

Airbus

Trajal je nekaj več kot štiri ure, ob pristanku pa so letalo z navdušenjem sprejeli zaposleni v Airbusu in več sto ljubiteljev letalstva. "Znan sem po tem, da sem včasih nekoliko hladnokrven. A povem vam lahko, da je bilo danes res čustveno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal prvi mož Airbusa Fabrice Bregier in dodal: "To je naš otrok in zelo sem vesel, da vidim tako čednega otroka."

Testni let sta opravila britanski in francoski pilot, na krovu letala pa so bili še štirje inženirji. "Letalo se odziva zelo dobro," je med letom sporočil pilot Peter Chandler. Pred testnim letom so za teste na tleh porabili že več kot 10.000 ur.

Če bo testna faza potekala brez težav, je prve dobave letal pričakovati ob koncu leta 2014. Nova letala so doslej že naročile letalske družbe Qatar Airways, British Airways in Cathay Pacific.

Družino letal na dolge proge A350 XWB sestavljajo tri različice letal, ki lahko sprejmejo od 270 do 350 potnikov v treh razredih. Nova letala so bolj učinkovita, saj bodo porabila 25 odstotkov manj goriva, posledično pa bodo proizvedla tudi manj izpustov toplogrednih plinov.

Do testnega leta novega Airbusovega letala prihaja le tri dni pred začetkom letalskega sejma Paris Air Show in mnogi že ugibajo, ali bo Airbus z novim letalom zasenčil Boeing. Ta se sooča z novimi težavami z letalom 787 Dreamliner, na pariškem sejmu pa bi rad pokazal, da ima stvari pod nadzorom.