Svet

Islandija proti vstopu v EU

STA/M.J.
14. 6. 2013, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Islandije članstvo v EU ne zanima več, je med svojim prvim obiskom v Bruslju v četrtek dejal novi islandski zunanji minister Gunnar Bragi Sveinsson.

Reuters

Med obiskom Evropske komisije je poudaril, da sta bili obe stranki, ki zdaj sestavljata vlado, med predvolilno kampanjo proti vstopu v EU, poroča bruseljski spletni bilten EUobserver. "Tako deluje demokracija," je na novinarski konferenci z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem dejal Sveinsson.

Obisk v Bruslju je bil sicer njegov prvi obisk v tujini, odkar je pred tremi tedni prevzel položaj. Glavni namen obiska pa je bil, kot je pojasnil, da "pove komisiji, da je nova islandska vlada sklenila ustaviti pristopna pogajanja".

"Smo del Evrope in želimo okrepiti naš odnos na druge načine," je še dejal.

Füle je priznal, da je odločitev nove vlade v Reykjaviku velik udarec zanj, vendar spoštuje voljo izvoljenih predstavnikov in državljanov.

Komisar kljub temu upa, da bo Islandija nadaljevala pristopna pogajanja z EU, islandsko vlado pa je pozval, naj odločitev o tem sprejme čim prej.

Islandija je pristopna pogajanja z EU začela leta 2010 v želji, da bi ji članstvo v uniji dalo večjo gospodarsko varnost. Državo je namreč leta 2008 do temeljev pretresla bančna kriza.

Pogajanja z Brusljem je začela socialdemokratska vlada, na aprilskih parlamentarnih volitvah pa je slavila desna sredina, ki je članstvu v EU ves čas nasprotovala. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da vstop v unijo podpira le četrtina Islandcev.

Islandija je doslej v pristopnih pogajanjih zaprla tretjino od 33 pogajalskih poglavij.