Svet

Oboroževanje sirskih upornikov bo škodovalo miru

STA/M.J
14. 6. 2013, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška odločitev, da bo sirskim upornikom zagotovila neposredno vojaško pomoč, bo škodovala možnostim za uspeh nove rusko-ameriške pobude za rešitev krize v državi, je danes sporočil Kremelj.

Wikipedia

ZDA so se za oboroževanje odločile, ker naj bi sirski režim v državi uporabil kemično orožje. Vlada v Damasku je danes to označila za laži. "Seveda, če se Američani resnično odločijo in tudi dejansko zagotovijo širšo pomoč upornikom, pomoč opoziciji, to ne bo olajšalo priprav na mednarodno konferenco," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Moskvi dejal svetovalec predsednika Vladimirja Putina za zunanjo politiko Jurij Ušakov.

Pobudo za mirovno konferenco o Siriji sta dala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ameriški državni sekretar John Kerry. Po prvih načrtih naj bi konferenca potekala v začetku junija, vendar se je najverjetnejši datum očitno zamaknil v julij.

"Istočasno tovrstni razvoji krepijo tudi pomembnost politične rešitve krizi v Siriji in bi morali, upamo, pospešiti prizadevanja mednarodne skupnosti, da poišče dokončno politično rešitev konfliktu," je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

Washington je v četrtek napovedal, da bodo ZDA upornikom v Siriji zagotovile neposredno vojaško pomoč. Sprememba ameriške politike je posledica njihove ugotovitve, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uporabil kemično orožje.

Sirija je danes trditve označila za "laži". "Bela hiša je objavila izjavo, polno laži, o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ki temeljijo na izmišljenih podatkih, prek katerih želi odgovornost za tovrstno uporabo zvaliti na Sirijo," je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana dejal predstavnik sirskega zunanjega ministrstva.

Velika Britanija se po drugi strani strinja z oceno ameriških oblasti. Kot je danes dejal britanski zunanji minister William Hague, bi moral biti odziv na to "močan in odločen". Napovedal je, da se bo London o tem pogovarjal z ZDA, Francijo in drugimi državami, tudi na vrhu G8. Ta se bo začel v ponedeljek, udeležila pa se ga bo tudi Rusija, ki velja za zaveznico Sirije.

Evropska unija medtem meni, da so ameriške trditve še okrepile potrebo po tem, da dogajanje v Siriji preiščejo inšpektorji Združenih narodov.