Svet

Airbusovo letalo A350 XWB začelo testni let

STA / S.R.
14. 6. 2013, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropski proizvajalec letal Airbus je danes na pomembni preizkušnji. Novo letalo A350 XWB MSN1, s katerim se želi postaviti ob bok ameriškemu proizvajalcu Boeing in njegovemu letalu 787 Dreamliner, je danes dopoldne začelo testni let.

Airbus
Novi Airbus opravlja testni let.

Če se bo vse izteklo dobro, bi lahko Airbus na prihajajočem letalskem sejmu v Parizu zasenčil Boeing. Letalo A350 XWB MSN1 je z letališča v Toulouseu vzletelo ob 10. uri, let pa naj bi trajal štiri ure. Ob vzletu se je na letališču zbralo več sto ljudi, ki so z navdušenjem spremljali dogajanje. Letalo v zraku spremljata helikopterja in reaktivno letalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za vse je to zelo čustven dogodek, ker na tem projektu delamo že več let," je povedal eden od danes rezervnih pilotov Frank Chapman, ki bo letalo pilotiral v prihajajoči leto dni dolgi testni fazi. Za testni let so izbrali britanskega in francoskega pilota, na letalu pa so tudi štirje inženirji.

Če bo testna faza potekala brez težav, je prve dobave letal pričakovati ob koncu leta 2014. Nova letala so doslej že naročile letalske družbe Qatar Airways, British Airways in Cathay Pacific.

Družino letal na dolge proge A350 XWB sestavljajo tri različice letal, ki lahko sprejmejo od 270 do 350 potnikov v treh razredih. Nova letala so bolj učinkovita, saj bodo porabila 25 odstotkov manj goriva, posledično pa bodo proizvedla tudi manj izpustov toplogrednih plinov.

Do testnega leta novega Airbusovega letala prihaja le tri dni pred začetkom letalskega sejma Paris Air Show in mnogi že ugibajo, ali bo Airbus z novim letalom zasenčil Boeing. Ta se sooča z novimi težavami, na pariškem sejmu pa bi rad pokazal, da ima stvari pod nadzorom.

Zaradi težav z motorjem je morala japonska letalska družba All Nippon Airways ta teden prizemljiti letalo 787 Dreamliner. Čeprav ne gre za resne zaplete, težave dodatno škodijo Boeingovemu ugledu. Januarja so morali namreč zaradi pregrevanja akumulatorjev za štiri mesece ustaviti dobavo teh letal.

Letalski analitik Christophe Menard je dejal, da je Airbus kljub nekaterim zamudam novo letalo predstavil hitreje kot Boeing letalo 787 Dreamliner. "Če bo današnji testni let uspešen, bo to jasen znak, da imajo nad razvojnim procesom večji nadzor kot Boeing," je dejal. Boeing trenutno sicer še vedno vodi po naročilih - 787 Dreamliner jih je zbral 890, novo Airbusovo letalo pa 613.